Съществува риск от избухване на ядрена война при днешното международно положение, заяви днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, представяйки доклад под заглавие „Ново разбиране и пътища за укрепване на многостранната стратегическа стабилност“ в пресцентъра на ТАСС, предаде агенция “Фокус”.

„Има риск от избухване на ядрена война. Тази негативна динамика се проявява особено забележимо през последната година“, посочи дипломатът.

По думите му действията на Запада стават все по-емоционални и от време на време много агресивни. 

„Те избягват обсъждането на назрелите въпроси по същество, блокират работата на каналите за диалог, продължават да разрушават архитектурата на контрола над въоръженията и целенасочено провеждат откровено деструктивна линия за разрушаване на градените десетилетия ефективни договорни механизми в сферата на сигурността и стабилността“, каза Рябков.

„Това е крайно опасно и безотговорно поведение. То може да има много негативни последици за стратегическата стабилност“, добави той.

Рябков заяви, че ядрените държави трябва да потвърдят недопустимостта на ядрената война. „Отговорните ядрени държави трябва да препотвърдят недопустимостта на ядрената война. Това са класически формули. Те бяха изковани включително с участието от американска страна на президента Роналд Рейгън, който е кумир на много днешни дейци, задаващи тона във Вашингтон“, каза Рябков. 

Експерти зоват за “радикална промяна” в подходите

Руски експерти приканват за радикална промяна в подходите при оценка на стабилността и контрола над въоръженията, пише днес "Комерсант", цитиран от БТА.

Вестникът се позовава на споменатия доклад за отношенията на Русия със САЩ и за стратегическата стабилност, подготвен от водещи руски аналитици след ситуационен анализ във външното министерство.

Документът е интересен, доколкото изводите в него до голяма степен са в противоречие с днешната външна политика на Кремъл, отбелязва изданието: обичайната за Русия концепция за стратегическа стабилност според авторите е остаряла, а високо ценените от Москва традиционни механизми, ограничаващи въоръженията - слабо ефективни. Това до голяма степен напомня за сегашния подход на САЩ към проблема, послочва "Комерсант".

Експертите твърдят, че ситуацията в сферата на стратегическата стабилност днес е в дълбока криза, тъй като САЩ рушат традиционната архитектура, използвана за поддържането й - системата от споразумения за съкращаване на ядрените оръжия, отказват преговори за укрепването й и отново обмислят използването на ядрени оръжия в неядрен конфликт. Те обаче призовават разпадането на двустранните и многостранните договори, ограничаващи ядрените оръжия, да се разглежда "не като края на света, а като нормално, макар и негативно развитие с оглед фундаменталната промяна на военно-стратегическия контекст, което трябва да приемем и да продължим напред".

Според доклада в днешната ситуация традиционният процес за ограничаване на ядрените въоръжения няма как да продължи в досегашния двустранен (руско-американски), камо ли в тристранен (Русия - Китай - САЩ) или по-широк формат. Авторите предлагат въвеждането на нов термин - "многостранна стратегическа стабилност". Това е положение, при което ядрените държави са способни да предотвратят всякакви военни сблъсъци помежду си (преднамерени или не), защото "всеки подобен сблъсък може да прерасне в глобална ядрена война".

"Заплахата от ядрена война и унищожаване на човечеството" според експертите е нараснала, "дори при положение че страните нямат намерение да започват такава", а да се разработват нови споразумения за ограничаване на оръжията в днешния контекст е "контрапродуктивно".

За предотвратяване на катастрофа е необходимо да се укрепват каналите за комуникация между военните, да се води редовно диалог за стратегическите оръжия и ядрените доктрини и да се създават режими на прозрачност, но без ангажименти за ограничаване на въоръженията. Също и да се разработват правила на поведение в сферите с най-голям риск от военни сблъсъци - в киберпространството, космоса и регионалните конфликти, заявяват авторите на документа.