"Не ме е страх, интригите станаха прекалено много, не мога да ги проследя всички. Ако при всяка такава ситуация се напрягаме, няма да свършим никаква работа".

Така вицепремиерът Томислав Дончев обобщи пред бТВ коментара си за сюжети като "подготвян преврат" срещу властта, които прокуратурата сама призна преди ден, че проверява. Той нарече версиите за преврат "абсурдни" и добави:

"Не си представям преврат по няколко причини. Българското общество вече има здрави демократични инстинкти. Каква легитимност ще има едно правителство, което не е минало през избори?”

По другата тема в развитие - "шпионското" разследване срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, Дончев призова политиците да се въздържат от интерпретации и органите на реда да бъдат оставени да си вършат работата по разследването. По думите му - както каза преди ден и главният прокурор Сотир Цацаров - акцията не е срещу "Русофили", а се разследват конкретни негови членове за незаконна дейност - има и събрани доказателства. 

Вицепремиерът обяви, че според него няма промяна в отношенията между България и Русия заради разследването. Нямало и промяна в работата по големите проекти, които България движи заедно с Русия, макар и управленецът да не назова кои точно проекти има предвид. 

"Такива неща се случват по света, всяка държава е важно да се опита да набира информация от други държави, работа на държавата е да не допусне такива неща, затова има такива текстове в Наказателния кодекс. Такива неща не би следвало при малко повече разум и мъдрост от двете страни да имат дългосрочен лош ефект върху отношенията с която и да е държава", каза още Дончев.

По думите му "хибридни мероприятия у нас има, опити за дезинформация, фалшиви новини особено по мрежите сигурно са 30-40% от новинарския поток". По-голям проблем обаче било не кой ги разпространява, а че хората масово им вярват. И че никога не може да се каже със 100% (сигурност) кой ги организира.

За стартиращата предизборна кампания за местния вот на 27 октомври Дончев отбеляза, че до момента, откакто участва в избори, не си спомня "съвсем цивилизована кампания".

"Всички са от политическо безсилие, ту аз съм бил хайдутин, изедник, изборите са уникален шанс да научиш за себе си неща, които не ги знаеш", допълни още Дончев.

„Една кална и мръсна кампания може да уязви, но никога не може да накара хората да гласуват и да подкрепят този, който каля. Наблюдавам, че през последните години се прави един доста по-сложен политически сценарий. Острието на атаката не е основният претендент. Пуска се един отстрани, който се занимава с мръсната работа, а другият може да остане по-мил и усмихнат".

За протестите Дончев обяви, че наличието им е нормална демократична практика, но не влезе в конкретика. Каза само, че недоволството на медицинските сестри заради заплащането им не би трябвало да е адресирано в момента към Министерството на здравеопазването, защото не то е работодател на специалистите, а болниците.

Вицепремиерът припомни, че са отпуснати пари за по-високи възнаграждения на сестрите, но как те стигат до тях зависи от болниците, които са реалният работодател.

За местните избори Дончев добави, че "настроението в ГЕРБ е да се стегнем и да покажем възможно най-добри резултати на изборите, избягвам военните аналогии, не обичам и спортните - да ги набием, да ги убием на изборите - не обичам да казвам такива неща".