Опасността от рецесия в еврозоната е "малка", но "нараства", заяви днес на пресконференция президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от ДПА и Франс прес.

Този ясен сигнал на песимизъм идва, точно когато институцията преразгледа низходящо прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията във валутния съюз за 2019 и 2020 годината, отбелязва АФП. Освен това на днешното си заседание по паричната политика ЕЦБ понижи лихвата по депозитите от минус 0,4 на сто до минус 0,5 на сто, както се очакваше, и обяви нова програма за изкупуване на облигации за 20 милиарда евро месечно от 1 ноември. Лихвата по рефинансирането бе запазена на исторически ниското равнище от 0 процента, а маргиналната лихва остана 0,25 на сто.

По думите на Марио Драги ЕЦБ очаква "по-продължителна слабост" на икономиката в еврозоната. 

ЕЦБ понижи днес прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната на фона на глобалната несигурност и търговската война между САЩ и Китай.

Банката очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 1,1 на сто тази година, след като през юни залагаше на 1,2 процента. За 2020 година институцията предвижда темп на растеж от 1,2 процента спрямо 1,4 процента, прогнозирани през юни.

През 2021 година икономиката на региона би следвало да нарасне с 1,4 процента - без промяна спрямо юнската оценка.

Драги предупреди днес за тенденция към спад заради геополитическата несигурност, нарастващата опасност от протекционизъм и нестабилност на нововъзникващите пазари.

Годишната инфлация, според оценките на институцията, се очаква бъде 1,2 процента за 2019-а (1,3 процента - юнска прогноза), след което да отслабне до 1 процент през 2020 година (1,4 процента - юнска прогноза) и постепенно отново да се ускори до 1,5 процента през 2021 година (1,6 процента - юнска прогноза).

ЕЦБ не изключва възможността да понижи отново лихвите, което е допълнителен сигнал за решителността на институцията да продължи да стимулира икономиката.

Още през юли банката обеща да не вдига лихвите до средата на 2020 година и отново отхвърля тази вероятност, освен ако перспективите за инфлацията не се обърнат и показателят не се доближи до целевите 2 процента, посочва АФП, цитирана от БТА.

Агенции и екип на Клуб Z