Продължаващите изстрелвания на ракети от ивицата Газа срещу Израел правят неизбежна поредната война срещу екстремистите в крайбрежния палестински анклав. Това заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, с което отново завладя челните заглавия на медиите броени дни преди парламентарните избори в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетаняху разкри, че Израел е в напреднал стадий на подготовка на планове за удари по Газа и добави, че той ще реши кое е оптималното време за офанзивата, като се има предвид нежеланието или неспособността на лидерите на управляващото радикално движение Хамас в Газа да спрат ракетните атаки.

Израелският премиер е подложен на остри критики, че не успява да даде суров отговор на ракетния обстрел на Хамас, който принуждава жителите на южните части на Израел често да бягат към бомбоубежищата. Самият Нетаняху бе отведен по спешност от бодигардовете си от предизборен митинг във вторник, след като палестински екстремисти изстреляха ракети към района, където се намираше той.

"Аз не тръгвам на война, докато тя не е последното неизбежно средство, и не рискувам живота на нашите войници и граждани само за да спечеля аплодисменти, - каза премиерът в интервю за радио Кан Решет Бет. - Но ние вероятно няма да имаме друг избор, освен да започнем голяма офанзива, война срещу силите на терора в Газа."

"Няма за започна (тази война) дори и минута, преди да сме готови, и ние сега се готвим за една "различна война", отбеляза Нетаняху малко преди да отлети за Русия за блиц-среща с президента Владимир Путин.

 

Фейсбук цензурира израелския премиер

 

Фейсбук съобщи, че е санкционирал страницата на израелския премиер Бенямин Нетаняху заради нарушение на правилата на тази социална мрежа против подбуждащи към омраза изказвания, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Фейсбук съобщи днес, че е спрял за 24 часа бота (автоматичната чат функция) на страницата.

В нея беше публикуван призив към избирателите да се избегне идването на власт на "слабо ляво правителство, разчитащо на араби, които искат да избият всички ни - жени, деца и мъже". Този пост предизвика бурни реакции от опозиционни политици.

В интервю за местно радио Нетаняху заяви, че не той е писал поста, а негов служител и че постът е бил премахнат.

Нетаняху вече е бил обвиняван в разпалване на радикални реакции срещу израелските араби, особено в предизборни кампании. Дясната му партия Ликуд, която сега е в оспорвана надпревара с центристката партия "Синьо и бяло" за парламентарните избори на 17 септември, ухажва националистичните гласоподаватели с борбени изказвания и радикални обещания.

Среща с Путин и Шойгу в Сочи

Днес Нетаняху се срещна с руския президент Владимир Путин и с министъра на отбраната Сергей Шойгу в опит да осигури възможности на страната си да  продължава борбата с проиранските групировки в Сирия. 

Преди да замине, израелският премиер посочи, че е важно Израел да има "свобода на действие" срещу Иран и "Хизбула". Споменавайки специално Сирия, той каза: 

"Това посещение има за цел да продължи важното сътрудничество, което предотвратява колизии между нас и руските сили, и да продължим да следваме общата цел, по която имаме съгласие, но която все още не е постигната и която е далече от постигане. Тази цел, заради която отлитам (за Русия) е изтеглянето на Иран от Сирия."

"Сирийската арена е главна. Понастоящем ние действуваме на няколко фронта по целия спектър, за да гарантираме сигурността на Израел пред лицето на опитите на Иран и неговите сателити да ни нападнат, и ние работим срещу тях. Важно е ние (Израел) да запазим свободата на действие на армията на Израел, включително и за ВВС, против иранските цели, целите на "Хизбула" и други терористични цели", подчерта Нетаняху.

По време срещата Путин заяви, че придава особено значение на взаимодействието на Руската федерация и Израел в областта на сигурността, предаде TACC.

„До голяма степен благодарение на вашите (на Израел) усилия , нашите отношения придобиха ново качество по въпросите за сигурността“, заяви той.

Руският президент смята, че на изборите в Израел ще победят отговорни политици, които ще съхранят добрите отношения на Тел Авив с Руската Федерация. Той съобщи,  че планира да посети Израел на възпоменателните събития в началото на следващата година във връзка с годишнината от освобождението на концентрационния лагер в Аушвиц и Деня на Холокоста.