Завод "Миджур" на бизнесмена Валери Митков, в който снощи загинаха 15 души, е бил затварян два пъти след последните инциденти през 2007 г. и 2010 г., научи Клуб Z от високопоставен източник в МВР. В ръководството на ведомството не могат да проумеят как въобще е било разрешено на фабриката да работи, след като при всяка проверка са били откривани сериозни нарушения. Предположенията са, че освен силния местен натиск - в района няма къде другаде да се работи, мощно рамо на Митков са давали силни политически покровители. 

Самият той отрича такава връзка в свое интервю за вестник "Сега" от 16 април т. г., което е дадено в качеството му на Велик майстор на Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България. То е със заглавие "Масонството не се занимава с политика". 

Митков е професор в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", където ръководи Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи.

От регистъра ДАКСИ се вижда, че Митков участва в управлението на "Сдружение на Взривните инженери в България".

Участва и в управлението на акционерното дружество "Първа частна ловна дружинка", "Видекс" АД, "Винарна Лопуша", "Миджур Ризорт", "Дом Яворов".

Собственик е в "Нитроинженеринг" (разработване и изследване на нов екологичен експлозив за граждански цели) и има стари участия в "Парагон Холдинг" (консултации в областта на финансите и търговията), "Балканремонт Инженеринг" (строителна фирма), "Лопуша Енерджи" и др.

Валери Митков със сина си Емил (вляво), който е сред загиналите при инцидента.

 

Завод "Миджур" е собственост на софийската фирма "Видекс АД". Тя е семейна компания, в която дяловете са разпределени между Валери Митков, съпругата му Ирина Миткова и сина Емил Митков, който загина при експлозиите край Горни Лом.

"Не знам какво се е работило в завода по време на взрива. Смятам, че противопехотните мини не могат да нанесат такива разрушения, за които чух, че са станали", каза Митков. 

Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров тепърва ще се разследва какво е довело до силните експлозии и отварянето на кратери под цеха.

"Видекс АД" произвежда взривни материали Видексит, Амонит 6, Балканит, Скаленит, Метанит и др. В предприятието се правят ръчни гранати и инженерни боеприпаси, прахообразни взривни вещества. В дейността на "Видекс" АД са вписани транспорт, спедиция и охрана на опасни товари, проектиране и извършване на взривни работи. Дружеството произвежда взривни материали за повечето рудници и кариери. Продукция се изнася и за Гърция, Македония, Сърбия, Албания, Грузия, Израел и др. 

Както вече бе обявено при последната проверка в завода на 15 септември в предприятието са били установени сериозни нарушения в технологията на производствения процес и съхранението на боеприпасите. Оказа се че оборудването е старо, липсва задължителен втори изход на цеха за утилизация, а освен това персоналът не е бил обучен за работа с взривните вещества, тъй като в завода е имало огромно текучество заради ниските заплати. В допълнение взривни вещества са съхранявани неправилно.