Спорът на държавата със собственика на "Емко" Емилиян Гебрев за оръжейното дружество "Дунарит" продължава. След като вчера Гебрев пак обяви, че "краен собственик на "Дунарит" е Емилиян Христов Гебрев и неговото дружество "Емко", днес министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че собственик е офшорна компания, свързана с банкера изгнаник - подсъдимия бивш собственик на КТБ Цветан Василев.

От думите на Караниколов стана ясно още, че ако частен съдебен изпълнител влезе в "Дунарит", държавата щяла да заяви интерес за придобиването му. За да не попаднело дружеството пак в ръцете на офшорка. Караниколов бе гост на сутрешния блок на бТВ.

На критиките на Гебрев, че държавата все още не вдига запора над "Дунарит", Караниколов контрира с това, че самото дружество води дела, че не дължи парите, които вече изплати. През 2017 г. "Дунарит" изплати около 50 милиона лева задължения в момента, в който правителството заяви, че са законно изискуеми. "Това е казус, който си създаваме сами", посочи Караниколов.

"Към момента една офшорка е собственик на "Дунарит", каза министърът, като отказа да назове името на въпросната компания.

На въпрос кой стои зад нея обаче отговори, че слуховете отвеждат към бившия банкер Цветан Василев.

"Ако в момента "Дунарит" излезе на публична продан, държавата ще направи всичко възможно да го придобие. Защото през дълг срещу собственост, срещу всички тези претенции, които има "Дунарит", някой неизвестен, отново офшорка, може да го придобие", даде заявка Караниколов.

"Няма забрана офшорка да придобие такова дружество. Въпросът е кой стои зад нея и дали няма да има последваща продажба и да го придобие някой друг с нечисти интереси към българския военнопромишлен комплекс (ВПК)", коментира Караниколов.

Но все пак посочи, че държавата нямала да пречи на Гебрев. Така се били разбрали. Щели да изчакат приключването на всички дела, който се водят в момента по казуса "Дунарит".

"Военнопромишленият комплекс (ВПК) за миналата година успя да мине 1 млрд. евро разрешени сделки. За първите шест месеца на тази година имаме над 550 млн. евро отново разрешени сделки", отчете той.

В контекста на т.нар. шпионски скандал с арестуването на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов по обвинение, че кроил планове с руски олигархични кръгове за преориентиране на България от Запада към Изтока, Караниколов беше попитан каква е партия "Атака", от чиято квота той е министър. Политическата формация е известна с проруската си ориентация и не я крие. 

"Няма патриотична партия, която да защитава други интереси освен националните", отвърна министърът на Волен Сидеров.