Протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе блокира движението на кръговото кръстовище в района на ГКПП Дунав- мост, като се образуваха дълги опашки от превозни средства.

Протестиращите бяха с маски на лицата и носеха транспаранти с надписи "Стоп на обгазяването на Русе!", "Русе иска да диша!", "Мръсният въздух ни убива!" и "Тровите бъдещето на България - нашите деца". Скандираха "Чист въздух" и "Оставка", съобщава БТА.

Те поискаха всички заводи да бъдат отново ревизирани - да не пестят от пречиствателни инсталации, да има строг контрол и при установяване на замърсяване да се предприема спиране на съответното производство, да се поставят електронни табла за постоянен мониторинг на въздуха, общината да мие улиците в града и междублоковите пространства, да бъдат взети мерки срещу замърсяването на въздуха от битово отопление на твърдо гориво.

"Протестът е за пореден път. Ние дишаме отрови от производството, което е около Русе. Крайно време е това да спре и институциите да си свършат работата", каза един от организаторите на протеста Галичка Николова.

Само преди ден в Русе беше премиерът Бойко Борисов, който отчиташе постиженията в града по време на управлението на ГЕРБ.