Ръководители на турските спецслужби заедно с техни български колеги са забелязани преди ден във Варна, съобщи източник на Клуб Z от града. Гостите вероятно са били отседнали в Евксиноград, но явно българските им домакини са решили да ги разходят из морската столица.

Потърсихме информация в нашите служби, които отрекоха да знаят за такава среща. Но предположението е, че е възможно да е обсъждана растящата заплаха от мигранска вълна. Турското население, което доскоро охотно приемаше мигранти като евтина работна ръка, се чувства все по-застрашено от безработица. Това води до загуба на избори и едва ли официалната власт в Турция дълго ще поддържа досегашното статукво, поясни нашият източник. 

Управляващите изтъкваха липсата на силна мигрантска вълна към България като плод на политиката на Бойко Борисов да поддържа приятелски отношения с Ердоган, независимо, че Европа не одобрява неговото твърде тиранично управление, потъпкващо  правата и свободите на турските граждани. Опозицията упреква правителството, че връща на Турция нейни граждани, с които вероятно се извършва политическа саморазправа.

Явно варненската среща е засегнала тези въпроси, но няма информация в кой момент Ердоган ще се поддаде на натиска на собствените си граждани и ще отвори границата за миграция.