В края на миналата учебна година в двора на Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново се появява "черно злато" - саморасли трюфели, разказва Нова ТВ.

"Друго училище учеше при нас и спортистите от другото училище намират три гъби, и ги продават за 350 лв. И всъщност, аз не съм знаела за това нещо. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина е пълен с трюфели - черни и бели", разказва директорката Нели Николова.

В първия момент ръководството се зачудило какво да прави.

"То, беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашият двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет...."

Този разговор обаче се оказал нужен, след като започнали да се появяват хора с каруци, с лопати, и започнали да дълбаят в двора на училището.

"И това ни накара ние да помислим, как да си защитим територията", обяснява Николова.

Министерството бързо одобрява проект. Дворът е почистен, заграден, охранява се постоянно. И тази година учениците ще търсят и събират трюфели.

"Ето, тук сме им направили пейки, на които да седнат, да ги пакетират. Заедно с учителите. Да стоят по цял ден на компютъра и после в кафе, по-дойдат да дойдат в двора", обяснява тя.

А изкараното ще бъде инвестирано в образователната база на школото. Кампанията по събиране започва през ноември, има и отговорен учител за екоклуба, който ще научи децата как да се справят. И с добра реколта директорката се надява да купи нови компютри и интерактивни помагала догодина.

"Вече имаме и двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученика ще развеждат другото куче за трюфелите, които имат представа от трюфели", разказва тя.