Тазгодишното 33 и 1/2 издание на „Киномания“ ще бъде открито с филма на Мариус Куркински „Засукан свят“ по едноименното произведение на любимия му автор Николай Хайтов. Другата добра новина е, че само ден след финала на филмовия фестивал в Торонто вече знаем, че на „Киномания“ ще видим както „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов, така и големия победител в канадския фестивал „Jojo Rabbit“.

Днес бе обявена пред журналисти част от най-интересните заглавия на фестивала „Киномания“, който ще се проведе от 14 до 28 ноември в НДК.

Филмът „Физика на тъгата“ ще бъде представен у нас на 17 ноември, само два месеца след премиерата си в Торонто. Преди прожекцията ще бъде показана анимацията на Ушев по „Годишните времена“ на Вивалди с живо изпълнение на музикантите от Квартет „Кварто“. Теодор Ушев има специално отношение към „Киномания“ – преди години (между 1995-а и 1998-а) той бе автор на плакатите за фестивала.

В програмата на „Киномания“ са още новият филм на Педро Алмодовар „Болка и величие“ и „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ на Уди Алън.

От 5 ноември започва предварителна програма с прожекции на три филма на „Мосфилм“ и четири на Франко Дзефирели.

Билетите за „Физика на тъгата“, „Засукан свят“ и „Болка и величие“ от днес са в продажба на касите на НДК.

Площад Славейков