На ръба на изискуемите гласове - с точно 8 "за" - ВСС освободи близо два месеца след оставката му Методи Лалов. Бившият вече председател на СРС от 1 август иска да напусне системата и публично бе обявено, че ще води листата на Демократична България.

Да го спрат за там (срокът за регистрация на листата изтича на 24 септември, б.р.)  опитаха с 4 гласа против представляващиат ВСС Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Стефан Гроздев и Севдалин Мавров. Първите двама са от квотата на ГЕРБ, а третият - от тази на ДПС в съвета, но по правило действат в чудесен сихрон.

Накрая Боян Магдалинчев открито призоваваше да не го пускат, защото не е решил... две мерки за неотклонение и че така се давали лоши сигнали към работещите в системата.

Сагата на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов във ВСС продължи и днес, а финалното решение дойде към 15 ч, докато пред вратата вече чакаше... кандидатът за главен прокурор Иван Гешев (който е там за заседание на етичната комисия, б.р.).

Часове наред Съдийската колегия на Съвета изслушва Лалов, но "на тъмно", след като кадровиците изрично отхвърлиха желанието му обсъждането на евентуалното му дисциплинарно наказание да протече без прецедент при открити врати. "За" гласува самотен председателят на ВКС Лозан Панов.

Днес Лалов се яви в Съдийската колегия, която се занимава с него, посвещавайки му цели 4 точки от дневния си ред. Едното е споменатото дисциплинарно производство, което тече срещу него от цели 2 години и половина, но което Съветът сега задвижи... Което "по случайност" му пречи според някои от кадровиците да напусне системата и да се включи в предстоящите местни избори.

Второто е самата оставка, която все пак успя да влезе като допълнителна точка днес (според Комисията по атестиране и конкурси, а и според решение на КС тя би трябвало да се гласува безусловно, защото "бие" другите актове, а не може евентуалните опции за хипотетично наказание на магистрата да го спират, щом иска да напусне, б.р.).

Другите две внесени точки са - писмо на Съюза на съдиите, в което се призовава да се освободи Лалов незабавно, и писмо на партия ВМРО, в което се призовава... да го накажат, защото правил политически изказвания в ефира на бТВ, докато още е магистрат.

Цялата тази каша затъна в процесуални спорове кое преди кое следва да се обсъжда. Единственият сигурен краен резултат е, че ВСС не пожела да изтегли оставката преди дисциплинарката - което естествено би обезсмислило наказанието. Само трима бяха "за" въпросът с оставката да се гледа с приоритет като абсолютен акт на свободна воля - Лозан Панов, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. 

Кадровиците "порязаха" и желанието на Лалов да се защитава открито.

Работата е там, че в ЗСВ и в Правилника на Висшия съдебен съвет пише, че дисциплинарките се гледат при закрити врати и дори леко заплашително бе напомнено, че и самият им субект не следва да изнася данни до приключването им.

Още рано сутринта на влизане на днешното заседание на съвета обаче Лалов каза:

"Когато един съдия подаде оставка, единствено важно е да изпише актовете, които е обявил за решаване.

Сагата не свършва днес. Ще си търся правата в съда", каза той.

Иначе съдията с горчива ирония направи прогноза, че най-после ще го "пуснат" да си ходи, но допълни: "Прогнозите ми напоследък не се сбъдват..."

Той каза, че какво като получи "правосъдие и възмездие, отложено във времето" след години.

"Хвърляме някого на вълците и каквото стане!", описа ситуацията си Лалов.

Съдийската колегия обсъжда предложението на дисциплинарния състав Лалов да бъде наказан с „намаляване в ранг за една година“ и „забележка“. То беше образувано в резултат на две предложения – едното е на Инспектората към Висшия съдебен съвет и е за неизпълнение на служебни задължения, включително и като председател на СРС, какъвто той беше от 2012 г. до 2016 г., а второто беше на и.ф. шеф на СРС Стефан Милев, който поиска уволнението му заради обидно и унизително отношение към служителка на съда.

Така късно следобед той получи най-лекото наказание - "забележка" и по двата пункта.

"Хипотетичната възможност да бъде евентуално наказан един магистрат не може да е пречка пред подаването на оставка", отбеляза Цветинка Пашкунова, цитирайки решението на КС.

А Лозан Панов припомни, че дисциплинарката на Лалов е образувана преди цели 2 г. и половина, а оставката е подадена в началото на септември, преди дисциплинарният състав изобщо да се произнесе.

"Това създава различно положение на съдия Лалов и го създава в ущърб на самия него", каза председателят на ВКС.