Турски регулаторен орган е разпоредил на банките в страната да отпишат лоши заеми на стойност 46 милиарда лири (8,1 милиарда долара) до края на годината и да заделят резерви за покриване на загуби, предаде Ройтерс, цитиран от banker.bg.

"Регулацията е насочена най-вече към заемите, отпуснати в сериозно засегнатите сектори на енергетиката и строителството и се очаква да повиши общото съотношение на необслужваните заеми на банките от 4.6% на 6.3%", каза служител от Агенцията за регулиране и надзор на банките.

Този ход идва година след най-тежкия етап от валутната криза в Турция, която доведе до повишаване на инфлацията и лихвените проценти и вкара икономиката в рецесия.

Турската лира поевтиня с близо 30% спрямо долара през миналата година и намалява с още 7,8% през тази, въпреки че цените започнаха да намаляват.

Това е поредният агресивен ход на правителството на Реджеп Ердоган в опитите му да овладее икономическата криза в страната. В началото на юли президентът еднолично уволни шефа на централната банка на страната, защото не се подчини на желанието му да свали основния лихвен процент. 

"Лихвите са майка на всички злини", каза тогава в интервю президентът.

Финансовият министър Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган, смяташе, че така ще успее да овладее инфлацията, но според експертите ефектът ще бъде точно обратният.