Искам да има честна, справедлива кампания, но това, което наблюдавам в момента, е, че действително се залага на живот и смърт, всеки ще покаже най-лошото си лице. Смятам, че се допускат доста грешки от всички политически формации в планирането на съответната кампания.

Това коментира пред бТВ бившият зам.- председател на ГЕРБ, бивш депутат, бивш силов министър и съвсем пресен основател на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов. Той остана само редови член на ГЕРБ след „Апартаментгейт” и за първи път няма да е шеф на предизборния щаб на партията.

Сега има нова роля - като анализатор.

„Бих могъл да направя по-задълбочен коментар след като приключат изборите, защото в момента само съм констатирал грешките, които искам да видя дали ще се покрият с негативни резултати във финалната част”, заяви Цветанов. По думите му „ще бъде проблем”, ако ГЕРБ отбележи отстъпление от завоюваните преди 4 години позиции

В ролята си на наблюдател той отбеляза, че „чисто в организационен плен има много грешки, които се допускат не само от ГЕРБ, но и от останалите политически формации”.

Той загатна, че вижда проблем не само в тона на кампанията, но и в организацията ѝ: „Една кампания трябва да се планира месеци преди стартирането. За голямо съжаление, виждаме, че има определени проблеми”. Той даже напомни, че преди предния местен вот още през юни номинациите на ГЕРБ са били ясни и всеки кандидат е можел мажоритарно да разширява периферията на партията по места.

„Разбира се, аз съм доста притеснен и обезпокоен от това, което се случва”, казва Цветанов, като допълва, че го притеснява случващото се „навсякъде”. А какво точно се случва? „Нека да остане за мен”.

Цветанов се чувал с Бойко Борисов, но не по по партийни дела. За съвет го търсели обаче колеги в ГЕРБ.

Новата неправителствена организация на Цветан Цветанов ще се занимава с проблемите на сигурността, но и по линия на културата и образованието. „Когато говорим за хибридни атаки, за това, което причиняват фалшивите новини, за това, което имаме като присъствие на Русия в България, не са традиционните методи за влияние, а се ползват православието, културата, образованието, за да се подменят историческите факти и да може да се навлиза във влиянието по този начин”, обясни Цветанов.

Основните акценти в работата им са хибридните атаки, трафика на гора, киберсигурността и комунистическото минало. „Бих го обяснила като един хъб за нови идеи, добри практики, анализи, изследвания”, казва изпълнителният директор на центъра София Петкова.

Новият аналитичен център ще търси финансиране от партньори с ясно изразен евроатлантически профил, по думите на неговия основател, както и през европроекти.

„Кандидатстваме по съответните проекти, ще търсим съответното финансиране – чрез наши много ясно изразени партньори с подобен профил евроатлантически. Засега ще се въздържим от министерства, защото винаги ще се направят погрешни изводи и заключения. Ще се възползваме от европейски фондове, като можем да кандидатстваме, или директно чрез Брюксел”, обяснява Цветанов.