Коe мислите е най-посещаваното място, което можете да наемете в Airbnb? Не е някаква романтична морска вила на Санторини или лъскав пентхаус в Манхатън. Даже и студио на Слънчев бряг не е, в случай че на някого от туристическото ни министерство му е минала такава авангардна мисъл през ума. Това е малка къща, тип бунгало, във формата на гъба, която се намира в гората, в малко известното крайбрежно градче Аптос в северната част на Калифорния, пише Vox.

Собствениците Майкъл и Кити Мрач държат тази титла още след като се включват в Airbnb през 2009 г., година след като днес свръхпечелившата компания започва дейността си, но много преди грандиозния ѝ успех. Днес Гъбената къща, която се състои от малка спалня с две легла, кухня и веранда, е почти изцяло резервирана до януари 2020 г. Нощувката струва 130 долара, близо три милиона души на година разглеждат предложението за наемането ѝ  

69-годишната Кити, която е прекарала по-голямата част от живота си като майка и домакиня, разказва, че отначало Гъбената къща била построена върху земя, собственост на родителите ѝ, като временен дом за нейна приятелка. След като родителите ѝ починали, семейство Мрач пренася къщата на собствена земя и решава да я дава под наем за кратковременен престой.

Къщичката, построена в синхрон с природата, е изключително живописна. Кити Мрач смята, че е добра и гостоприемна собственичка. Мястото е в пълен контраст със Силициевата долина, която се намира от другата страна на планината.

В началото повечето наематели са "бегълци" от технологичния център, които искат да си починат от хаоса и напрежението за няколко дни. Но с нарастването на популярността на платформата за краткотрайно наемане, мястото става още по-желано. Сега вече резервации идват от цял свят - Китай, Аржентина, Дания.

 

 

Ето и какво разказва собственичката пред Vox:

- Каква е историята на Гъбената къща? Специално, за да я давате под наем ли е построихте?

- Всъщност беше построена от моя приятелка, която остана без дом. Тя помоли да докара каравана и да остане с двете си дъщери тук. Наемането на къща в този район е трудно - наемите са високи и предлагането е малко. Така че се съгласихме и караваната беше поставена на земята на моите родителите. По-късно тя поиска да построи малка къща, аз ѝ казаха, че не може да е по-голяма от 30 кв. м. Дизайнер ѝ помогна за проекта. Тя живя 10 години в нея, след това се омъжи и напусна.

Тъй като къщичката беше на земята на родителите ми, когато те починаха, трябваше да продадем собствеността им и да преместим бунгалото. 

По това време то беше много малко. След това добавихме верандата, малка баня и място, в което да си направиш чай или кафе, или нещо подобно. Къщата ми беше направена за две деца, а те станаха четири, така че, когато ни идват на гости, е трудно да им намерим място къде да спят.  Отначао не исках да давам бунгалото под наем непрекъснато, но вече порасналите ми деца вече не идват толкова често на гости

- Невероятно е, че най-популярното място за отсядане в Airbnb е странно бунгало, а не замък в Андалусия например. Какъв съвет бихте дали на другите хора, които отдават под наем през Airbnb?

- Първо бих им препоръчала да бъдат гости чрез тази услуга, за да разлерат какво прави дадено място удобно и запомнящо се. Местата, които аз най-много съм харесвала, са били с любезни домакини, с които сме можели да общуваме. Така имам усещането, че мястото принадлежи на някого. Направете го уютно, поддържайте го чисто, но отделяйте от времето си, за да бъдете на разположение на гостите си. Накарайте ги да почувстват, че са в безопасност, че могат да получат отговори на всички въпроси, които ги интересуват. Не ми е било приятно да отсядам на места, където въобще не виждаш своя домакин, а единственото, което получаваш е код за вратата.