Австралиецът Джок Полфрийман няма да излезе на свобода, въпреки решението за освобождаване. Затворническите власти го предадоха на миграционните, защото Полфрийман няма валидни лични документи - паспортът му е изтекъл, предаде БНТ.

В 15:43 часа австралиецът, осъден за убийство у нас, излезе от сградата на Софийския затвор под конвой на служители на дирекция "Миграция" в МВР. Беше качен в автомобил и откаран в Бусманци, където е центърът от затворен тип за настаняване на чужденци. На излизане Полфрийман каза само, че благодари на заместник-началника на Софийския затвор.

В Бусманци той трябва да изчака издаване на валиден документ за самоличност от австралийските власти. Това може да направи посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България, като му издаде пасаван. А след това той вече може да бъде свободен гражданин.

Дали ще напусне територията на България обаче не се знае.

Според информация на БНТ родителите на убития Андрей Монов ще поискат от съда да му бъде наложена забрана за напускане на страната, докато изплати обезщетението, което дължи за убийството на младежа. Според съдебното решение, то е в размер на 400 000 лв. Но за 8 години върху него са се натрупали лихви и общият размер е около 600 000 лв.

До момента са изплатени само 3000 евро, които Полфрийман е получил като обезщетение за спечелено от съда в Страсбург дело срещу България.