Френската полиция използва сълзотворен газ и задържа над 100 души в Париж днес, разпръсквайки протест на т.нар. "жълти жилетки", които илязоха на неразрешени демонстрации и маскирани демонстранти, които се противопоставиха на поход за климата, предаде Ройтерс.

До средата на следобеда арестите бяха 137. Властите осигуриха масивно полицейско присъствие, за да предотвратят сблъсъци между участниците в разрешения поход и "черния блок" от анархисти. 

Около 7500 полицаи бяха мобилизирани, до няколко района, включително Шанз Елизе, достъпът беше забранен за протестиращи и над 30 метростанции бяха затворени.

В климатичния марш се бяха вклинили маскирани демонстранти, които предизвикаха спорадични сблъсъци с полицията. 

Облечени в черно групи издигнаха барикади, подпалиха контейнери с отпадъци и мотопед и опръскаха с боя фасадата на банков клон. 

Насилието помрачи иначе мирния поход, в който участваха хиляди хора, включително някои "жълти жилетки", ден след като в подобни прояви по целия свят участниците поискаха от правителствата да направят повече против климатичните промени.

Демострантите вдигнаха лозунги като "Спрете петрола веднага" и “Краят на света”, а други носеха чучела на президента Еманюел Макрон с корона и надпис "Крал на ала-бали-те".

Жълтите жилетки" протестираха за 45-та поредна събота, протестите им,  подпалени от увеличаващите се данъци върху горивата и стила на управлеие на Макрон, навършиха десет месеца.

Отделен синдикален марш днес се противопостави на намеренията на правителството да реформира твърде скъпата според него пенсионна система на Франция.