Семейството на убития студент Андрей Монов ще поиска да бъде възобновено делото срещу осъдения за убийството австралийски гражданин Джок Полфрийман, който беше освободен от затвора близо седем години предсрочно.

Това съобщи пред Би Ти Ви тази сутрин Христо Монов, баща на убития, който призова съдиите, освободили Полфрийман, да напуснат съдебната система.

С такова искане се свиква протестен митинг на площада пред Националния дворец на културата на 26 септември.  

Междувременно младежката организация на ВМРО поиска от Висшия съдебен съвет да започне дисциплинарно производство срещу съдиите, подписали решението.

“Двама от членовете на този съд състав се покриха позор за цял живот, който ще носят семействата и децата им”, каза Христо Монов, който не пестеше острите думи за магистратите.

Според него, освен неморално, “решението им е незаконно” и затова “са го нарекли определение, за да не може да бъде обжалвано”.

“Съпругата ми ще внесе жалба за подновяване на делото”, каза Христо Монов.

Междувременно, той поиска режисьорът да махне от видеостената снимка на Полфрийман, на чийто фон протичаше разговорът.

“Дълго време съм гледал противната му физиономия”, каза Христо Монов.

Той сподели, че след интервюто ще мине пеша от НДК по “Витошка” и “Мария Луиза” до Лъвов мост. 

Той призова председателя на съдебния състав съдия Калин Калпакчиев: “Айде той да направи това упражнение”.

“Душите са им мръсни”, каза той за съдиите. 

“Тези двамата са лош материал , те се измятат непрекъснато, те нямат място в българската съдебна система”, каза Христо Монов, без да уточни кои двама от тримата съдии, подписали решението, има предвид.

Той нападна остро и Българския хелзинкски комитет (БХК), показвайки платежно нареждане, според което правозащитната организация е платила таксата, за да се регистрира у нас сдружение в подкрепа на Полфрийман.

“БХК това е една печатница за пари, с които г-н Красимир Кънев (председател на организацията - б.р.) се издържа”, каза бащата на убития.

Христо Монов нарече Полфрийман “социопат”, който в родината си е бил регистриран за престъпления, които обаче са заличени от съдебното му минало, защото ги е извършил като непълнолетен.