Американската компания за производство на електрически автомобили "Тесла" планира да навлезе до няколко месеца на пазара в Източна Европа. Признанието идва директно от изпълнителния директор Илон Мъск, който обяви новината в социалната мрежа туитър. 

Почитател на предприемача го пита кога може да се очаква "Тесла" в Словакия, на което той отговаря:

"Надяваме се да бъдем в Словакия, Хърватия, Сърбия и в повечето страни от Източна Европа от началото на следващата година. Най-накрая Никола Тесла ще се гордее с нас, след като закараме неговите коли в страните, от които той произхожда", написа Мъск.

Под публикацията може да се види изключителното одобрение на потребителите за решението на компанията. Въпреки това на въпросите на хората за евентуално разширение на бизнеса в страни като България, Украйна и Русия отговор не е получен. 

През февруари тази година "Тесла" достави първите си автомобили от новия "Модел 3" в Европа, но все още има доста държави на континента, където производителят не продава директно.

Първите страни от Източна Европа, които получиха официални представителства на "Тесла" още през август, бяха Полша, Унгария, Румъния и Словения.

Електрическите автомобили на компанията се радват на сериозна популярност в Европа, особено в светлината на все по-засилващия се натиск за намаляване на въглеродните емисии и преминаване към транспорт на чиста енергия.

"Модел 3" пък се превърна в най-търсената кола в Холандия за миналата година с продадени над 10 000 броя машини.