Американският президент Доналд Тръмп вероятно се е засегнал от шведската тийнейджърка и активистка за климата Грега Тунберг, тъй като пусна видео как момичето произнася емоционалната си реч и придружи туита с ироничен коментар, че тя изглежда много щастлива и устремена към светлото бъдеще, пише "Гардиън".

"Тя изглежда като много щастливо младо момиче, което гледа напред към светло и прекрасно бъдеще. Много е приятно да се види!", написа в туитър американският президент.

В клипа се вижда смутената Грета, която произнася силната си реч обръщение към световните лидери на форума за климата в Ню Йорк. Там тя ги обвини, че предават младите хора със своята инерция при вземането на решения как да се разреши климатичната криза. Грета говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН. Активистката бе поканена да участва от генералния секретар на ООН.

 

 

Речта на Грета

В пламенна и гневна реч Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени. 

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълни тя. "Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж! Как се осмелявате?", е възмутено момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза активистката.

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не", предупреди Грета.

Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени. Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище, предаде Ройтерс.

Как Тръмп се направи, че не вижда екоактивистката

Пътищата на Грета и на Тръмп се пресякоха за кратко в сградата на ООН при неговото пристигане за участието му във форум, посветен на религиозните свободи. В същия ден се провеждаше и световната среща, посветена на климата. Въпреки предварителните си твърдения, че няма да се появи на форума за климата, американският президент за кратко все пак беше сред слушателите, като излъчваше пренебрежение.

Докато Тръмп пристигаше в сградата на ООН, охраната държеше настрани Грета Тунберг, която през това време наблюдаваше с твърд поглед американския президент. Видеото от този момент мълниеносно се разпространи из социалните медии и събра много коментари - не в полза на обитателя на Белия дом.

 

 

Когато Грета пристигна в Ню Йорк в края на август, тя обясни, че има слаби надежди, че би могла да убеди президента да предприеме спешни мерки по отношение на климата, припомня "Гардиън".

Екоактивистката тийнейджърка имаше срещи с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и с германската канцлерка Ангела Меркел.