Решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента е незаконно, постанови Върховният съд, предаде Би Би Си.

Джонсън прекрати заседанията на парламента за пет седмици по-рано този месец. Той се надяваше по този начин да не се пречи на мерките на правителството по излизането на страната от Евросъюза. Освен това според него така щяло да се даде възможност на кралицата в тронно слово при откриването на парламента да очертае новите си политики.

Но най-висшият съд във Великобритания обяви днес, че е погрешно да се спре дейността на парламента и изпълнението на неговите задължения.

Председателката на съда лейди Хейл заяви:

"Ефектът върху основите на нашата демокрация беше изключителен."

По-късно днес Джонсън каза, че правителството ще изпълни съдебното решение.

Лидерът на основната британска опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова Джонсън да „обмисли пиозицията“ си и да подаде оставка след решението на съда, предаде Ройтерс.

„Призовавам Джонсън, изразявайки се с исторически термини, „да обмисли позицията си“ и да стане премиерът, който е бил най-кратко на власт“, заяви Корбин на конгреса на лейбъристите в Брайтън. 

Призовавам незабавно да бъде възобновена работата на парламента“, добави той.

За оставката на Джонсън призоваха и представители на други опозиционни партии, включително Шотландската национална партия и „Зелените“.

Председателят на Камарата на общинините Джон Бъркоу заяви, че парламентът ще възобнови работата си в сряда, предаде Франс прес.

„Възложих на органите на Камарата на общините да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че тя ще заседава утре и че това ще се случи в 11:30 часа" (местно време), обяви Бъркоу пред репортери пред сградата на парламента в Лондон.

В изявление той подчерта:

„Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата. Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент... Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери", пише "Фокус".

ЕК: Не коментираме вътрешни конституционни въпроси

„Разбира се, видяхме новината, но не е наша работа да коментираме вътрешни конституционни въпроси на страните членки, включително на Великобритания“, заяви говорителката на Еврокомисията Наташа Берто.

Така тя отговори на журналистически въпрос дали е възможно ЕК да предприеме някакви действия срещу Обединеното кралство във връзка с неспазване на върховенството на закона, подобно на стъпките срещу Унгария и Полша.