Германският филиал на британския туроператор "Томас Кук" (Thomas Coook) е подал заявление за мостов заем от германското правителство, след като компанията-майка прекрати дейността си. Това потвърди говорителка на Томас Кук Германия , цитирана от ДПА.
Тя не каза каква сума е поискала компанията.


Чартърната авиокомпания "Кондор" (Condor) - друго германско подразделение на "Томас Кук", поиска заем от 200 милиона евро (220 милиона долара ) от Берлин.
Министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер заяви,че "през следващите дни" ще бъде взето решение.
Сгромолясването на "Томас Кук" е засегнало 53 000 британци в Испания, каза днес пред журналисти изпълняващата длъжността министър на промишлеността, търговията и туризма на Испания Мария Рейес Марото Илера, цитирана от Ройтерс.


Министерството поддържа връзка с германските и шведски власти, за да се убеди, че филиалите на "Томас Кук" ще продължат да оперират поне за зимния сезон, добави тя.
Скандинавското подразделение на "Томас Кук" съобщи, че ще продължи да оперира, тъй като е отделно юридическо лице от лондонската компания майка, която обяви фалит и търси нов собственици. "Томас Кук нордик" (Thomas Cook Nordic) оповести, че всички полети ще се изпълняват днес, въпреки някои отчетени нарушения.