Румънката Лаура Кодруца Кьовеши ще бъде първият в историята главен прокурор на ЕП.

За това се споразумяха тази вечер преговарящите от Европарламента и Съвета на ЕС.

"Тя е перфектната кандидатка", обяви Хуан Фернандо Лопес Агилар - председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Преговорите между ЕП и Съвета се водеха от пролетта досега. Преговарящият екип на Парламента подкрепяше от самото начало Кьовеши.

В началото Съветът бе за французина Жан-Франсоа Бонер. Миналата седмица обаче тази институция промени позицията си. Твърди се, че след среща с преговарящите от новоизбрания Европарламент финландското председателство се обърнало към страните от ЕС, за да проучи доколко биха проявили гъвкавост. 17 страни са я проявили.

„Много се радваме, че г-жа Лаура Кьовеши ще оглави новата Европейска прокуратура. Тя най-добре отговаря на визията на Европарламента за силна и надеждна Европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, има впечатляващи успехи в борбата с корупцията с голяма смелост“, коментира Моника Холмайер – председател на Комисията по бюджетен контрол.

Тази комисия заедно с тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи одобри през пролетта кандидатурата на румънската юристка за главен прокурор на ЕС.

„Тя притежава великолепна професионална компетентност. Нещо повече – в момента Румъня не заема никакъв ключов пост в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, които ще имат водеща роля в ЕС отсега нататък“, допълни Хуан Фернандо Лопес Агилар.

„С избирането на г-жа Кьовеши за европейски главен прокурор гражданите ще се чувстват по-сигурни и по-защитени, след като Европейската прокуратура може да започне работа. Новата служба ще има ключова роля в преследването за нарушения, засягаши финансовите интереси на ЕС. Само престъпниците няма да бъдат спокойни след това спораумение“, смята испанската евродепутатка Майте Пагасауртундуа.

Постигнатото днес споразумение трябва да бъде формално одобрено от Европарламента и Съвета на ЕС.

Европейска прокуратура – що е то?

Европейската прокуратура се очаква да заработи през 2020 г. Това ще бъде независима служба, натоварена с разследване, преследване и изправяне пред съда за престъпления срещу бюджета на ЕС като измами, корупция или трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Списъкът на престъпленията може да бъде разширен в бъдеще и в него да бъдат включени деяния като тероризъм.

22 страни, сред които и България, участват в Европейската прокуратура. Петте държави, които засега са извън нея - Швеция, Унгария, Полша, Ирландя и Дания, могат да се присъединят по всяко време.

Централата на Европейската прокуратура ще се намира в Люксембург. Там ще бъдат главният прокурор и Колегията на прокурорите от всички участващи страни.