Бивш шеф в датската "Данске банк" (Danske Bank), който беше в центъра на скандал за праве на 200 милиарда евро в Естония, е бил намерен мъртъв след очевидно самоубийство според местната полиция, цитирана от "Файненшъл таймс". 

Тя съобщи днес, че след като два дни е издирвала Айвар Рехе, който е ръководил "Данске банк" в Естония от 2006 до 2015 година, е намерила трупа му в неговия дом в столицата Талин.

Полицията по-рано е имала опасения, че Рехе може да посегне на живота си. Държавните медии съобщиха, че всички следи водят към версията за самоубийство.

Естонският клон на "Данске банк" се прочу заради съмнителните потоци на обща стойност 200 милиона евро, които се оказа, че са текли към него от държави като Русия, Молдова и Азербайджан в продължение на повече от 10 години.

В САЩ, Дания, Естония и Франция започнаха криминални разследвания срещу членове на ръководстото на клона. Естонската прокуратура твърдеше, че Рехе не е заподозрян.

Заподозрени в Естония в момента са десет предимно низшестоящи служители на банката, а в Дания - главнията ѝ директор Томас Борген и главният финансист - Хенрик Рамлау - Хансен, посочва "Файненшъл таймс".

Скандалът доведе до затварянето на естонския филиал на най-голямата датска банка през 2015 г. , която вследствие на него загуби 60 на сто от пазарната си капитализация.

Рехе е бил цитиран в медиите в страната си да казва, че макар и да не е пряко замесен в подозрителните операции, се чувства отговорен, защото те са извършвани от хората, на които се е доверил през десетте години, в които е управлявал банката.

Нейното датско ръководство беше признало, че се извършвани "съмнителни" транзакции с уговорката, че не може да се докаже в колко от тях наистина става дума за пране на пари.