"Вече започнаха да ме плюят, нима се съмнявате в това? Явно съм най-новият враг на Русия."

Това заяви за Клуб Z от Москва знаменитият руски писател Едуард Успенски - авторът на детските книжки за Крокодила Гена и Чебурашка.

"Аз очаквах това. Но не мога да мълча. Не се отричам от думите, които казах на 1 октомври. Ще ги повторя и пред вас. А именно - след анексирането на Крим руснаците се разделиха на два лагера - на 10 процента умни и 90 процента идиоти. Аз спадам към 10-те процента", каза Успенски.

Репликата за идиотите бащата на Чебурашка произнесе на 1 октомври по опозиционния телевизионен канал "Дожд". Тогава той защити музиканта Андрей Макаревич от рокгрупата "Машина времени". Певецът се опълчи срещу анексирането на Крим и дори изнесе концерт в Източна Украйна, където се водят боеве с проруски сепаратисти. По този повод привържениците на президента Владимир Путин го обявиха за чужд агент и фашист. Няколко негови концерта в Русия бяха отменени, а концертът на 25 септември в Москва бе прекъснат с газов балон.

"Цялата тази история с Крим е безобразие", каза Едуард Успенски по тв "Дожд", докато защитаваше Макаревич. Той нарече "зелени хлебарчици" руските войници, нахлули още през март на полуострова с униформи без отличителни знаци.

"Поздравявам чрез вас България и многобройните ми приятели там. Вие поне имате демокрация. При нас тя също ще дойде, но най-рано след десетина години. Пъво ще настъпи глад и чак тогава руснаците ще се разбунтуват. А засега на мнозинството им е добре така, без демокрация", каза за Клуб Z бащата на Черубашка и Крокодила Гена.

И наистина, нападките срещу писателя в интернет не закъсняха.

"Руснаците ще направят "Чебурашка" от Успенски", е озаглавен материал на сайта "Полит информация" с домейн su, идещ от несъществуващия вече Съветски съюз. Името на странното същество от едноименния филм, намерено в кашон с портокали, идва от жаргонния руски глагол "чебурахнуться", което означава "сривам се".

Кадър от един от анимационните филми за Чебурашка и Крокодила Гена, направени по приказките на Едуард Успенски.

"Хитро се е уредил Успенски - печели от нас и ни нарича глупаци", гласи коментар в социална мрежа, цитиран от изданието. Кой знае защо обаче той не се отказва от колосалните авторски права за своя Чебурашка", продължава разгневеният ползвател.

"Може би на стареца Успенски (в момента писателят е на 76 г. - б.а.) му е омръзнало невниманието от страна на средствата за масова информация (някой може ли да си спомни с какво напоследък той се е проявил?) и е решил да попиарства на себе си? В такъв случай работата е ясна...", пише "Полит информация".

Репликата на Успенски за идиотите, каквито били 90 на сто от руснаците,  бе посрещната на нож и в Съюза на руските писатели, съобщава в. "Комсомолская правда".

"Тези 90 процента са Вашата читателска аудитория, възпитана от ценностите на Вашите книги." Така според изданието писатели отговарят на изказването. Не е ясно обаче дали става дума за официална декларация и колко на брой души изказват такова мнение.

Най-яростен в нападките е Сергей Коткало - секретар на писателския съюз. Той обвинява Успенски, че изцяло е прегърнал философията на злата старица Шапокляк от приказките за Чебурашка. Според нея този, който помага на хората, напразно си губи времето.

"Вероятно Едуард Николаевич е описвал неправилни герои или герои, които формират мирогледа на идиоти и глупаци. Или може би писателят сам не вярва на това, което пише", коментира секретарят Коткало. И добавя, че Русия не само спасила живота на хората в Крим, но и отървала полуострова от западни бази.