Прокуратурата във Флоренция иска да разследва бившия премиер Силвио Берлускони за съпричастност към неуспешнен  опит за убийство на журналист, един от серия бомбени атентати, приписвани на сицилианската мафия "Коза ностра" през 90-те години на миналия век, предаде агенция АНСА.

Става дума за посегателство върху живота на Маурицио Костанцо, който на 14 май 1993 г. оцелява при експлозията на автомобилна бомба в Рим.

Че 82-годишният Берлускони е между разследваните стана ясно от документи, предоставени на адвокатите на Берлускони от прокурорите в столицата на провинция Тоскана, които разследват  споменатите мафиотски убийства през 1993 г.

Адвокатите на бившия премиер поискаха тези документи във връзка с друг процес, който се води в Палермо, столицата на Сицилия, за връзките между държавата и мафията. Там Берлускони, сега евродепутат, трябва да даде показания.

Молбата на адвокатите имаше за цел да изясни дали Берлускони е разследван в производство, свързано с провежданото в Палермо. Статутът на заподозрян в свързано производство му дава право да мълчи. Прокуратурата в Тоскана отговори на адвокатите със списък от престъпления, в които тя подозира, че е замесен и Берлускони.

В т.нар. "сезон на кланетата", включващ атентати в Милано, Флоренция и Рим през първата половина на 90-те години на миналия век, бяха убити 21 души между които съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино. В тази серия влиза и колата-бомба срещу Костанцо (днес на 81 г.), телевизионен водещ, който в този период прави серия предавания за борбата с мафията и се радва на широк обществен отзвук.

В началото на този век Костанцо работи в притежавания от медийния магнат Берлускони "Канал 5".

Берлускони управлява четири пъти Италия като министър-председател - общо девет години - които го правят най-дълго управлявалият премиер в следвоенната история на страната си.

През 2013 г. беше осъден на четири години затвор за данъчна измама, от които три му бяха опростени, а една отби в общественополезен труд, защото законът не позволяваше да влезе в затвора при напредналата си възраст.

Тази година отпадна шестгодишната му забрана да заема изборни длъжности и той спечели място в Европейския парламент с бюлетината на основаната от него партия "Напред, Италия!"