Временна анкетна комисия в парламента ще проучва обстоятелствата около спирането на програма "Хоризонт" на БНР и скандалите от изминалите две седмици, които съпътстват радиото, решиха днес депутатите.

Въпреки че създаването на тази комисия бе инциирано от БСП, не бе възприето предложението на левицата тя да се оглави от журналиста Александър Симов. За председател бе избран депутатът от ГЕРБ Тома Биков, а Симов остана негов заместник. За членове от ДПС бяха избрани Йордан Цонев и юристът Хамид Хамид. И двамата, заедно с колегата им и медиен издател Делян Пеевски, бяха вносители на измененията за "прозрачност в медиите".

Прави впечатление, че депутатката от движението, член на медийната комисия и дългогодишен медиен съветник на партията Велислава Кръстева няма да е в състава на комисията. Името й бе споменато в публикации като свързано с упражняване на натиск за свалянето на журналистката от БНР Силвия Великова от ефир - случаят, предшестващ спирането на "Хоризонт" на 13 септември. Самата Кръстева заяви пред "Дневник", че ще търси правата си по съдебен път, ако името й се замесва в подобни твърдения. 

Останалите членове на временната анкетна комисия са бившите журналисти Диана Саватева (ГЕРБ) и Иван Ченчев (БСП); Красимир Богданов, Росен Живков (Обединени патриоти), Боряна Георгиева, Симеон Найденов ("Воля").

Очаквано, определянето на състава на комисията породи напрежение в пленарна зала - заради отказа на ГЕРБ да одобри представител на левицата да я оглави. Лайтмотив бе въпросът "Кой?", придобил гражданственост при протестите срещу кабинета "Орешарски" - "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?".

"Народното събрание трябва да изясни имало ли е натиск в БНР и кой го е осъществил. Нужна е ясна политическа реакция", посочи Филип Попов (БСП). 

А колегата му Антон Кутев, направо заяви:

"Главното, което трябва да направи тази комисия е да отговори има ли политическо въздействие върху радиото. И ако има - кой го прави? В най-директния смисъл на този въпрос. Кои са хората? Хора, които са осъществии политическо въздействие не са от опозицията. Те са от управляващите. Ако се окаже, че някой от тия, които са натискали шефа на радиото, е в тази зала... Съмнявам се, че човек от управляващото мнозинство не само че може, а ще поиска да отговори на главния въпрос: Кой въздействаше върху медиите? Кой го прави?. Особено върху националното радио. Защото този "Кой" най-вероятно е "Той"...

Депутатите приеха още решение Сметната палата да извърши одит на БНР. Което отново предизвика Кутев. Според него въпросният одит е "опит за вдигане на пушилка" и отново посочи, че основният въпрос е "Кой си позволява да въздейства на журналисти".

Днес пък Съветът за електронни (СЕМ) трябва да вземе окончателно решение дали да поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. През миналата седмица в интервю за Клуб Z председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че засега медийният регулатор не открива правно основание за това. Макар в Закона за радиото и телевизията да е упоменато изрично, че оставката може да бъде поискана и при груби нарушения. 

Всичко започна в средата на месеца, когато на Великова бе казано, че слиза от ефир и й отнемар ресор "правосъдие". Тя бе възстановена на работа още същия ден, но това стана след намесата на премиера Бойко Борисов. Вечерта пък на сайта на радиото се появи информация за "профилактика" на "Хоризонт", която ще спре излъчването на програмата от 6 ч до 11 ч на следващия ден - точно когато Великова води предаване.

Поради факта, че БНР е обект от националната сигурност, прокуратурата извърши проверка за спирането на сигнала на "Хоризонт", която пък показа, че: а) не е имало никаква нужда от профилактика, налагаща спирането на програмата, каквато беше обявена на сайта на БНР и б) тя е била "назначена" конспиративно от техническия директор в радиото Пламен Костов, като Светослав Костов не бил знаел, че сигналът ще спре. 

Така и не стана ясно с какъв мотив директорът на Дирекция "Техника" ще взема решение за спиране на "Хоризонт". Както и какво е правил оставеният в неведение Светослав Костов от часа на пускане на официалното съобщение на сайта на радиото за спирането на сигнала до самото спиране на сигнала на следващия ден. Клуб Z отправи тези два въпроса до прокуратурата още през миналата седмица. До момента отговор няма, като от обвинението си запазиха правото да не дават такъв, докато не е ясно дали това не биха били данни за едно досъдебно производство. Или, с други думи - само наблюдаващият прокурор може да разпореди отговор на питането ни.

Иначе проверката се извършваше под "егидата" на Иван Гешев - зам. главния прокурор и единствен номиниран за главен прокурор, когото Великова посочи като причина за свалянето си от ефир. Защото й било обяснено, че като репортер в съдебния ресор критикувала работата на прокуратурата и Гешев.

Преди ден пък генералният директор излезе с отворено писмо, в което се закани да съди всички, които са се "упражнявали" върху името му. Така и не стана ясно това включва ли и самия Борисов, който нарече ръководството на радиото "главанаци". В писмото, в което няма и намек за намерение да подаде оставка, той обвинява тези, които говорят за цензура в националното радио, в клевета.