България все пак може да участва поне на едно Европейско първенство по футбол - това във виртуалното пространство, наречено от УЕФА eEURO 2020. За другото ще изчакаме Лигата на нациите след месеци. И за това има квалификации, а БФС вече е направил необходимото - да подаде заявка.

Сега централата набира играчи ("геймъри"), които да представят страната ни първо на пресявки. Съдейки по това, че наши сънародници често заемат челните места по такива турнири, България има значително по-голям шанс за "електронното" Евро 2020, отколкото за реалното.

"БФС има удоволствието да съобщи на футболната общественост, че България заяви участие за първото по рода си е-европейско първенство - UEFA eEURO 2020 - а родните запалянковци ще имат възможност да представляват страната си на финалите на гейминг турнира, се казва в официално съобщение от БФС. - Състезанието е най-мащабният е-футбол проект към днешна дата, а опонентите ще мерят сили единствено и само на новата игра на KONAMI eFootball PES 2020, посветена на реалното европейско първенство идното лято."

"Крайната цел на всички държави ще бъде да се класират за физическия финален турнир в Лондон, насрочен за 9 и 10 юли 2020 г., в навечерието на битката за златото на стадион „Уембли“. Победителите в гейминг надпреварата ще получат билети за финала, както и парична награда. Всяка федерация, заявила участие, ще трябва да излъчи национален отбор от между двама и четирима играчи", пише още в информацията.

Кой може да участва?

Основният фокус на турнира е отборният елемент и поради тази причина всяка асоциация ще избере между двама и четирима "геймъри", които да представляват държавата. Финалните състави ще бъдат избрани с онлайн турнири между ноември 2019-а и януари 2020 г., след което идва ред на европейските квалификации за класиране на финалния турнир. 

Всеки геймър с навършени 16 години може да се регистрира на сайта на турнира - eEURO2020.com, като задължителните условия са да притежава копие от играта и да участва от името на родната си държава.

Правилата на турнира

Жребият за квалификациите ще се проведе през януари 2020 г. и ще раздели държавите в десет групи за онлайн пресявките, които ще се изиграят между март и май 2020-а.

Всяка страна ще играе два мача (един на един) срещу останалите тимове в групата, а точките от срещите ще се сумират, за да формират крайното класиране. 16 държави ще получат квота за финалния турнир в Лондон, където ще бъде излъчен и историческият първи е-европейски шампион.