"Току-що ЦИК разгледа нашите жалби и отмени решенията на ОИК - Столична община, с които ни беше отказана регистрацията - отиваме на избори!"

Това обяви във фейсбук подсъдимата бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя поиска да се кандидатира за кмет на София за вота на 27 октомври, но Общинската избирателна комисия в София й отказа. Мотивът - закъснение от 7 минути за подаване на документите. Срокът изтече на 24 септември. Според ОИК - в 17 ч. В решението на ЦИК от 2 септември за правилата за регистрация на кандидати по места обаче не е упоменат час, а само дата. Друг мотив за отказа бе форматът на подадените документи. 

Иванчева обжалва решението на общинската комисията като разминаването с решението на ЦИК за начина на регистрация на кандидати по места бе един от мотивите й. Освен това от екипа й твърдят, че са били в ОИК в 16,47 минути и забавянето не било по тяхна вина.

Решението на ЦИК, с което отменя отказа на ОИК да допусне Иванчева до изборите в София все още не е публикувано, за да се видят мотивите. 

Иванчева е номирирана от Християндемократическата партия, а не от инициативен комитет. Бившата й заместничка - също подсъдима за подкуп Биляна Петрова пък е кандидат за районен кмет в "Младост". 

Решението на ЦИК - ако е обявеното от бившата районна кметица, означава, че тя ще е 20-ият кандидат за кмет ва София на вота на 27 октомври.

Съдебното дело срещу двете започва на втора инстанция на 11 октомври - тоест в разгара на предизборната кампания.