Да се разреши оповестяването на изборните резултати в деня на избори – такова лично мнение изрази председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева. Пред Дарик радио тя посочи, че всички виждат какво правят медиите в деня на вота, за да информират своята публика, но да не нарушават закона - изготвят се музикални класации, представят се менюта на ресторанти и други подобни.

Според Стоева е по-добре да се оповестяват тези данни след като цялото общество знае данните още до обяд.

„Нека да се даде възможност социологическите агенции да ги обявяват по-рано от края на изборния ден”, добави тя.

Председателката на изборната администрация разказа, че цял ден ЦИК се занимава с това да контролира дали не се нарушава закона. Ограниченията не обхващат обаче социалните мрежи като "Фейсбук", където обичайно се обявяват класациите с предварителните резултати.

Затова според нея забраната вече "не върши много работа". И изрази мнение, че хората биха гласували по-активно, ако разберат по обед, че техният кандидат изостава с подкрепата.

Стоева посочи още, че срокът от една седмица е твърде кратък между два тура на изборите. По думите й до сряда се броят бюлетини, до петък трябва да бъдат подготвени новите бюлетини за балотажа, а кандидатите нямат време за кампания. Тя даде пример с други страни, където балотажът е след поне две седмици или месец.