"Подписахме споразумение, в което се съгласихме, че имаме обща история и - разбира се, част от нашата история е уникална и за двете страни. В тази връзка вярвам, че комисиите ще намерят решение".

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос за позицията на София за европейската интеграция на страната, предава скопската телевизия „Канал 5“ цитирана от агенция "Фокус".

„Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите показания са да направим смели стъпки, стъпки, основани на факти и истина, а те са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля, такава трябва да има и от българската страна“, подчерта македонският премиер.

Заев изрази увереност, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури.

„С договора показваме и политически съгласието си за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, която се обсъжда, също ще бъде преодоляна. Нашата цел е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам да се намери решение. България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме предупрежденията и препоръките, изпратени от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи и ще постигнем крайната цел двете страни да бъдат доволни от постигането на това решение“, увери Заев.

Две седмици преди Европейския съвет, на който се очаква да бъде дадена зелена светлина на Македония за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, България начерта нови „червени линии“, информира скопският телевизионен канал “Алсат М“, излъчващ на албански език.
След среща на български високопоставени представители, посветена на политиката към Македония, президентът на България Румен Радев заяви, че са необходими спешни действия за изграждане на национална позиция по отношение на отношенията с Македония и членството й в Съюза. Радев казва, че на срещата правителството се ангажира да формулира ясни критерии, които Македония трябва да изпълни, преди да започне процеса на преговори за членството на Македония в ЕС.

„Особено внимание трябва да се обърне на учебните програми, учебниците, музеите и публичните медийни позиции. Важно е също така да се подчертаят така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да навреди на използването на българската история, език и идентичности като (разменна) монета “, каза Радев.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако България спре Македония за ЕС, това ще бъде прецедент в историята, тъй като българите нямат по-близък народ от македонския.

„Нашата позиция от първия ден е ясна. Изключително важно е да бъдат приети в Европейския съюз, но е много важно да разберат, че зависи от нас. Няма да може това да се случи за наша сметка, прекроявайки историята. Ето защо ние предоставихме нашите права на Комисията и един ден по-рано, ако те се разберат е добре, ако не ще изчакаме да видим реакциите им. Нека са смели и имат кураж, мястото на Северна Македония и на хората там е в Европейския съюз. Да не пропуснат този шанс “, казва Борисов.

София трябва да гласува „за“, каза външният министър Екатерина Захариева, но подчерта, че подкрепата за договора може да се промени по време на преговорите по отделните глави.

„Необходим е напредък в работата на Комисията не само на хартия, но и реална промяна в учебниците и прекратяване на неприятелските действия “ от страна на Скопие. "България винаги е подкрепяла (европейската) перспектива на Западните Балкани, но ще е необходима хоризонтална рамка и няма да бъде постигнат напредък по отделните глави, освен ако не бъде приложен Договора за добросъседство", каза Екатерина Захариева, външен министър на България.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов, който инициира срещата, заяви, че "времето за прехвърляне на топката е завършило".
След тези изявления от София, премиерът Заев каза:

„Няма нужда от загриженост, защото комисиите работят и македонската и българската страна ще намерят решение. Досега са разрешени четири исторически периода и седем значими личности“.

„Фактите и истината, които съществуват, са ясни. Ние апелираме за решение. Не вярвам, че е достатъчно да има воля само от наша страна, но и от страна на България. Мисля, че е възможно бързо да се намери решение и понякога ние, политиците, трябва да оставим нещата на експертите “, каза Заев.

Преговорите на съвместната Комисия за исторически факти спряха при изясняване на историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход.