Американското министерство на финансите обяви нови санкции срещу руски компании и бизнесмени, най-известният от които е Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин", съобщи "Файненшъл Таймс".

Причината е намесата от страна на Русия в американските избори през миналата 2018 г. Американците предупреждават, че ще "преследват агресивно" бъдещи опити за намеса - например в президентските избори през 2020 г.

Частни самолети и луксозни яхти на Пригожин са санкционирани. Прякорът на милиардера, близък на руския президент, идва от луксозния му ресторант в Санкт Петербург, в който често е прислужвал лично на Путин. Досега Пригожин не бе сред руските олигарси в черния списък на САЩ.

А сред санкционираните компании е Агенцията за изследване на интернет, или "тролската ферма" в Петербург, компанията, която според американското разузнаване е отговорна за намесата в президентските избори през 2016 г., за създаване на напрежение в Украйна и цялостно обслужване на руските политически и икономически интереси чрез манипулиране на общественото мнение и дезинформация онлайн.

В началото на миналата година Вашингтон повдигна обвинения на 13 души, свързани с компанията.

"Целта са частните самолети, яхти и асоциирани компании на Евгений Пригожин, руския финансист, който стои зад Агенцията за изследване на интернет и опитите й да подкопае американските демократични процеси", твърди финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

Този ход е част от по-широк натиск за възпиране на държави - главно Русия, Иран и Китай - от опититие им да повлияят на предстоящите избори през 2020 г., се казва в изявление в понеделник на Службата за контрол на чуждестранните активи, която контролира политиката на санкции.

Очаквано, представители на Пригожин отказват да коментират новите санкции. Досега Кремъл винаги отрича всякаква намеса на руснаците в американските избори.