В Китай започна днес тържественото отбелязване на 70 години от идването на власт на комунистическия режим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В чест на годишнината на площад "Тянанмън" бяха изстреляни 70 топовни залпа.
Китайският премиер Ли Къцян официално обяви началото на тържествата.
На церемонията, на която присъстват президентът Си Цзинпин и други сегашни и бивши китайски лидери, бе изпълнен националният химн на Китай. След това президентът Си започна своята празнична реч.

"Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред", каза Си Цзинпин на същото място, където на 1 октомври 1949 г. китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република.

Президентът Си Цзинпин се вижда на видеостена как произнася речта си на площад Тянънмън.

Правителството на Тайван осъди днес "еднопартийната диктатурата" на Китай и заяви, че тя е заплаха за мира и търси претекст за военна експанзия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Националистите намират убежище в Тайван през 1949 г. след победата на комунистите в китайската гражданска война, а Китай смята сегашния демократичен Тайван за своя изконна територия, припомня агенцията.

Традиционно, годишнината беше използвана на показ на военна мощ.


Си в речта си на мащабния военен парад днес в Пекин заяви, че Китай ще работи за мирно развитие на отношенията с Тайпе и ще продължи да се стреми към "пълното обединение на родината".
Тайванският Съвет по контитенталните въпроси, реагирайки на парада и думите на Си, заяви, че Тайван никога няма да приеме "една страна, две системи" - модела на автономия на Макао и Хонконг, смятан от Пекин за най-добрият начин в крайна сметка да спечели Тайван.

"Китайската комунистическа партия вече 70 години упорито прилага еднопартийната си диктатура - концепция на управление, която погазва ценностите на демокрацията, свободата и човешките права, причинявайки рискове и предизвикателства за развитието на континентален Китай. Нейните приказки за борба за единение са само оправдание за военна експанзия и серизоно застрашават регионалния мир и световната демокрация и цивилизация", заяви Съветът.

Тайван е демократичен от над 30 години и Китай трябва да използва този момент за размисъл и тласък към демокрация, оцеляването и развитието на континентален Китай не е обвързан с едно единствено лице или партия, се казва в изявлението, което подчертава, че Тайван няма да бъде сплашен и да приеме позицията на Пекин.

В същото време улиците на Хонконг се превърнаха в бойно поле, съобщи Ройтерс. Протестиращите отправиха директно предизвикателство към китайския президент, като хвърляха коктейл "Молотов" срещу полицията, която им отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. Събитията се разиграха пред сградите на централната държавна администрация. Според полицията протестиращите са използвали корозивни течности и са наранили полицаи и репортери.

В Хонконг, който се администрира от Китай, има напрежение от почти 4 месеца. Това доведе бившата британска колония до най-голямата полтиическа криза от десетилетия. Протестиращите заявиха, че ще се възползват от възможността на националния празник на Китай да поставят отново своите искания за повече демокрация.

Демонстрантите блокираха пътища, играейки си на котка и мишка с полицията. Полицията съобщи, че са арестъвани 5 души на възраст между 17 и 25 години. у тях са намерени уоки-токи, запалки и материали за коктейл "Молотов", вйкючително 18 литра бензин и празни бутилки.