Article_top

Консумацията на червено месо се свързва с рак и сърдечносъдови заболявания, но достатъчно висок ли е рискът, за да се откажат хората от любимите си бургери и пържоли? Отговорът на международен екип от учени е "Вероятно не", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Подобно заключение противоречи на наложени схващания, че консумацията на червени меса трябва да бъде ограничена.

Твърдението си независимите експерти от седем страни основават на повторен анализ на 12 изследвания. Според тях потенциалният риск е незначителен, а доказателствата - неубедителни.

Заключенията на специалистите бяха атакувани от група видни американски учени, които предприеха необичайна мярка, опитвайки се да осуетят публикуването на статията до изясняването на въпроса. От сп. "Годишник по вътрешна медицина" ("Annals of Internal Medicine") отказаха да спрат публикацията.

Направеният анализ не показва, че червеното месо и преработените меса като хотдог и бекон са здравословни, или че хората трябва да консумират по-големи количества от тях. Прегледът като цяло подкрепя връзката с рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и други здравословни проблеми. Според авторите обаче доказателствата са неубедителните и не може да се каже със сигурност дали червеното месо е действителният виновник, тъй като е възможно роля да играят други фактори, свързани с начина на живот и хранене.

Анализът показва, че ограничаването на консумацията на червено месо е свързана само със седем смъртни случая на хиляда по-малко, което според авторите му е незначително понижение.

"Препоръката ни е хората, или поне повечето от тях, да продължат обичайната си консумация на червено месо - средно три или четири порции седмично", казва един от водещите автори на изследването д-р Брадли Джонсън от университета "Далхаузи" в Нова Скотия, Канада.

 
СВЯТ пържоли тръмп

Консумацията на червено месо се свързва с рак и сърдечносъдови заболявания, но достатъчно висок ли е рискът, за да се откажат хората от любимите си бургери и пържоли? Отговорът на международен екип от учени е "Вероятно не", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Подобно заключение противоречи на наложени схващания, че консумацията на червени меса трябва да бъде ограничена.

Твърдението си независимите експерти от седем страни основават на повторен анализ на 12 изследвания. Според тях потенциалният риск е незначителен, а доказателствата - неубедителни.

Заключенията на специалистите бяха атакувани от група видни американски учени, които предприеха необичайна мярка, опитвайки се да осуетят публикуването на статията до изясняването на въпроса. От сп. "Годишник по вътрешна медицина" ("Annals of Internal Medicine") отказаха да спрат публикацията.

Направеният анализ не показва, че червеното месо и преработените меса като хотдог и бекон са здравословни, или че хората трябва да консумират по-големи количества от тях. Прегледът като цяло подкрепя връзката с рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и други здравословни проблеми. Според авторите обаче доказателствата са неубедителните и не може да се каже със сигурност дали червеното месо е действителният виновник, тъй като е възможно роля да играят други фактори, свързани с начина на живот и хранене.

Анализът показва, че ограничаването на консумацията на червено месо е свързана само със седем смъртни случая на хиляда по-малко, което според авторите му е незначително понижение.

"Препоръката ни е хората, или поне повечето от тях, да продължат обичайната си консумация на червено месо - средно три или четири порции седмично", казва един от водещите автори на изследването д-р Брадли Джонсън от университета "Далхаузи" в Нова Скотия, Канада.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Какъв ще е резултатът от първия тур на изборите в София?