Съветът за електронни медии (СЕМ) ще излезе с позиция в подкрепа към обществената телевизия и екипа на предаването „Референдум“ след участието на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който узурпира ефира и трябваше да бъде изведен с полиция.

Членове на СЕМ определиха поведението на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева като "високо професионално" по време на агресивното поведение на лидера на „Атака“ в студиото. 

„Тя направи всичко възможно да даде възможност на аудиторията да чуе и да види това, за което бяха отишли поканените. За съжаление, това не можа да се случи“, коментира София Владимирова.

Очаква се днес СЕМ да изпрати записа на предаването на Централната избирателна комисия (ЦИК). Малко преди това от ръководството на БНТ излязоха с позиция, в която се казва, че ще поискат „Атака“ да няма право на уачстие в ефира на обществената телевизия до края на изборната кампания и очакват решение на регулаторния орган и ЦИК. 

Според друг член на СЕМ - Бетина Жотева, станалото снощи в предаването „Референдум“ е безобразие и е абсолютно недопустимо. 

„Самият факт, че гости в студиото могат да си позволят подобно поведение вече говори лошо за тяхната политическа ангажираност и персонална отговорност, която са поели пред избирателите си“, коментира тя.

Според Ивелина Димитрова обществената медия не е парламента и не може който и да е политик да взема ролята на водещия и да раздава заплахи.

БНР с глоба от 27 хил. лв. 

С 4 гласа „за“ членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР. И двете глоби са максиманлни заради спирането на програма "Хоризонт" на 13 септември за пет часа. Едната - от 7 хил. лв., е за нарушаване на лицензията на "Хоризонт", тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 хил. лв., е за нарушаване на правото на информация на гражданите. 

С това решение регулаторният орган върви към процедура за искане на оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Още миналата седмица от СЕМ призоваха той сам да напусне поста. Но в поредица от интервюта той каза, че няма да го направи и ще обжалва пред съда. 

По закон, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори". 

Според източници на Клуб Z, за да се изпълни със съдържание изискването за "системност" на нарушенията, се обмисляло към нарушаването на лицензията и на правото на информираност на гражданите, да се приложи като мотив и оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив. Въпросът обаче е в това, че въпросното оповестяване бе извършено в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев, а на наследника му Костов просто е било връчено наказателното постановление за нарушението. Костов бе избран на поста в края на юли.