Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за концентрация заради заявеното намерение на "Еврохолд България" АД да придобие българския клон на ЧЕЗ.

Това става ясно от обявление на сайта на КЗК.

"Еврохолд" смята да придобие дружествата "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, "Бара Груп" ЕООД и "ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България" ЕАД. 

"ЧЕЗ Електро България" АД притежава три лицензии за дейности в енергетиката, както следва: лицензия за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“ и координатор на специална балансираща група на територията на областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, лицензия за дейността „търговия с електрическа енергия“ и координатор на стандартна балансираща група, лицензия за дейността „доставка на електрическа енергия от доставчик от последна инстанция“ на територията на областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, като осъществява стопанските дейности, включени в обхвата и на трите лицензни.

 "ЧЕЗ Разпределение България" АД притежава лицензия за дейността „разпределение на електрическа енергия“ на територията на областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, и осъществява всички дейности, възложени му в качеството му на оператор на електроразпределителна мрежа по Закона за енергетиката и подзаконовите актове по прилагането му. Географският пазар съвпада с лицензионната територия.

 "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД притежава лицензия за дейността „търговия с електрическа енергия“ и е координатор на стандартна балансираща група, като упражнява тези дейности в пълен обем. Географският пазар е национален.

"Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД е производител на електрическа енергия от фотоволтаична централа с мощност над 4 MW, но под 5 MW. Географският пазар е национален. - „Бара Груп“ ЕООД понастоящем не осъществява стопанска дейност. -

"ЧЕЗ България" ЕАД и "ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България" ЕАД предоставят информационни, комуникационни, управленски, консултантски, транспортни и други услуги на други предприятия от групата на ЧЕЗ в България

Придобиващото предприятие "Еврохолд България" и контролираните от него предприятия оперират на пазарите, свързани със застрахователни, лизингови, финасови услуги и продажби на автомобили.

От КЗК още отсега посочват, че "не се очаква планираната концентрация да засегне конкуренцията на съответните пазари, на които участниците оперират. Тези пазари са различни и несвързани помежду си хоризонтално или вертикално, нито са свързани съседни пазари. Не може да се определи пазар, който ще бъде засегнат от планираната концентрация".