Русия помага на Китай в създаването на един от най-важните елементи на противоракетната отбрана: системите за ранно предупреждение за ракетно нападение. Това заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин в изказване на дискусионния клуб „Валдай“, предава руският специализиран портал „Военное обозрение“.
Руският лидер подчерта, че системата за предупреждение за ракетно нападение, с каквато в момента разполагат само две страни – САЩ и Русия, скоро ще се появи в ръцете и на трети играч – Пекин. Той отбеляза, че създаването на тази система от Китай ще помогне на Москва.

Путин обяви тази информация, защото „така или иначе скоро всичко ще стане ясно“. Той отбеляза, че Русия отдавна сътрудничи с Китай в най-различни сфери – от аграрната до космическата. Президентът подчерта специално, че тези отношения не са „приятелство или работа срещу някой. Ние работим позитивно, в интересите на двете държави“.
По неговите думи, това взаимно изгодно партньорство се отразява добре на икономиката и е увеличило значително стокооборота между страните. Конкретно, през изминалата година той е достигнал 108 милиарда долара, а следващата задача е постигането на 200 милиарда долара.
Путин разбира, че 70% от руския износ са енергоносители, но счита това за естествено, защото Пекин се нуждае от такива стоки, а Русия разполага с тях. Но това не значи, че Москва не се занимава с други направления на икономическото сътрудничество, предава агенция "Фокус".