Посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченко нарече „потискаща реалност“ стремежа Косово да бъде превърнато в плацдарм на НАТО, коментирайки изявления на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър по време на изслушване относно кандидатурата му в Сената през юли 2019 г. Това става ясно от изявление на руското посолство в Белград, цитирано от TACC и агенция "Фокус".

"Как на американските колеги досега не им омръзна да повтарят едни и същи митове за "пагубното влияние" на Русия и "полезната роля" на НАТО в региона на Балканите, когато пълният им провал отдавна е очевиден за всички? Свикнали сме да водим конкретен разговор, моля - дайте примери в коя страна, която скоро се присъедини към НАТО, ситуацията драстично се промени към по-добро (включително в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност), в резултат на присъединяването на коя страна самият съюз се засили многократно?

В тази връзка е и неочакваната посока на мисълта на Марк Еспър, че мандатът на мисията на Силите за Косово (КФОР), който всъщност се определя от Съвета за сигурност на ООН, включва противодействие срещу Русия (постоянен член на Съвета за сигурност на ООН), въпреки че може би е бил подготвен някакъв неизвестен мандат за мисията в рамките не на международното право и Хартата на ООН, а в рамките на „порядъка, основан на правила“.

Надявам се, че това е несполучлива шега на Марк Еспър, но желанието да да бъде превърнато Косово в плацдарм на НАТО с най-голямата база „Бондстил“ е потискаща и никак не смешна реалност“, цитира думите на посланика пресслужбата на дипломатическата мисия.

Руският дипломат отбеляза също, че „Москва винаги ще се стреми да повиши авторитета си на Балканите, да развива диалог и взаимноизгодно сътрудничество в най-различни формати“.

„Но в това желание няма и никога няма да има задача да действа в региона в ущърб на другите - както се казва: „да се сдружим срещу някого“, подчерта той.