Фалшива новина, разпространявана из ромските махали в някои градове, предизвика паника сред родители и доведе до бойкот на учебния процес. Според невярната информация у нас ще бъде приложен т.нар. Норвежки опит и децата на ромите ще бъдат принудително изземвани. Новината се разпространява от няколко дни от различни ромски лидери.

Най-големи проблеми имаше в Сливен, Карнобат и Ямбол. Напрежение имаше и в СУнгурларе и Асеновград

В Сливен местен тартор обяснявал, че държавата ще вземе ромските деца и ще ги даде на “третия пол”. Днес се пусна слух, че две деца са взети насилствено от ОУ “Братя Миладинови” и ОУ “Юрий Гагарин”. Това накара жителите на квартал “Надежда” да атакуват училищата и да приберат питомците си, спирайки ги от учебни занятия.

Сред ромската общност върви организация за протест на 12 октомври пред сградата на общината. Организацията е част от фейсбуук инициативата "Родители обединени за децата". Според местни сайтове тя организира размирици в различни точки на страната с компактно ромско население.

В СУ "Христо Ботев" в Карнобат родителите са взели децата си от училище и не ги допускат до класните стаи, съобщи бТВ. По думите на настойниците, причината е информация, че социалните служби са извели няколко деца. По неофициална информация, родители са се опитали да влязат със сила в училището. Намесили са се органите на реда. Около 20 деца са били освободени от час, но ще им бъдат писани неизвинени отсъствия. 

Директорът на Регионалното управление по образование в Сливен Милена Чолакова посочи, че тази информацията не е вярна и става въпрос за провокация. "Учебният процес утре ще бъде възстановен, работим с родителите, за да ги убедим, че няма опасност за децата им", заяви Милена Чолакова. Според просветния министър Красимир Вълчев става дума за спекулация със страховете на хората. Той каза, че подобен случай е имало и в София.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че "децата им ще бъдат отнети".

"Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето" не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника".

Това се посочва в позиция на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. От МТСП припомнят, че предприемането на временна мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето, като уточняват, че в законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., не се предвижда промяна на този принцип.

"Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето", училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР", се казва още в позицията.

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца.Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

"МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище. Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР. МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища".