Администрацията на Тръмп блокира планираното изслушване на американския посланик в Европейския съюз Гордън Сондланд, който е централна фигура в разследването за импийчмънт на президента от демократите, съобщи "Вашингтон пост".

По програма Сондланд трябваше да говори пред комисии на Камарата на представителите във вторник сутринта местно време за действията си покрай призива на Тръмп към Украйна да разследва политическите му опоненти.

Преди това обаче Сондланд е получил нареждане от Държавния департамент да не се явява, съобщи в официално изявление адвоката на посланика - Робърт Лъскин.

"В качеството си на американски посланик в ЕС и служител на Държавния департамент посланик Сондланд е задължен да следва нарежданията на департамента", обяви Лъскин. "Посланик Сондланд е дълбоко разочарован, че няма да може да даде показания днес. Посланик Сондланд пристигна във Вашингтон от Брюксел, за да подготви свидетелските си показания и да може да отговори на въпросите на комисиите", допълва той.

Миналата седмица бяха публикувани съобщения, в които Сондланд се опитва, без това да влиза в задълженията му, да получи уверение от Украйна, че ще започне разследване. По това време Киев очаква да получи 400 милиона долара в американска военна помощ и да се уреди среща между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски.

В едно от съобщенията Сондланд пише, че Тръмп "наистина иска резултат", като под това се разбира ясна демонстрация, че Украйна смята да предприеме разследване. 

Посланикът е работил заедно с Кърт Волкър - американски пратеник в Украйна, за да фокусира американската външна политика върху желанието на Тръмп да се разследва сина на Джо Байдън - Хънтър, който е сред директорите на украинската енергийна компания - "Бурисма", както и да се проучи дали Украйна се е опитвала да подкопае държавния глава по време на президентската кампания през 2016 г. 

В други текстови съобщения Сондланд минимизира ефекта от разговорите между администрацията и украинците.

На 9 септември Уилям Б. "Бил" Тейлър, който е старши американски дипломат в Украйна, пише на Сондланд.

"Мисля, че е лудост да задържаш помощи за сигурността, за да си помогнеш на политическата кампания".

Часове по-късно получава отговор.

"Бил, мисля, че не си прав за намеренията на Тръмп. Президентът бе кристално ясен: няма никакво "quid pro quo" (предложение за директна размяна на парите за помощи и разследването на Байдън)".

Решението на Държавния департамент да блокира изслушването на Сондланд провокира остра критика от страна на демократите.

"Това е обструкция", написа в Туитър членът на Камарата представителите на Вирджиния Дон Бейер. "Сондланд е ключов свидетел на опитите на президента да настоява за намеса в кампанията от Украйна. Президентът очевидно е изплашен от това, която Сондланд може да каже пред Конгреса", допълни той. 

Според членът на долната камара на Калифорния Ерик Суоуел администрацията на Тръмп е демонстрирала "съзнание за вина".

"Невинен президент позволява екипът му да бъде интервюиран. Но виновен блокира свидетелските показания", написа той в "Туитър".

Законодателите изслушаха миналата седмица Волкър, който си подаде оставката и представи данните от комуникациите си пред Конгреса. Сондланд запази поста си и представи документите си пред Държавния департамент, вместо пред Конгреса. Това провокира остра разпра между представителите на законодателния и изпълнителния орган.

Сондланд никога не е бил назначаван на правителствена служба преди да бъде избран за посланик на ЕС през юни 2018 г.