Българските власти трябва да разяснят какви са законовите основания австралиецът Пол "Джок" Полфрийман да на бъде пуснат на свобода. Ако не представят такива, да го освободят незабавно. Това се казва в позиция на международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч".

Австралиецът изглежда е незаконно задържан в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци и е там от 19 септември 2019 г., когато Софийският апелативен съд постанови неговото предсрочно освобождаване и заминаване за Австралия, уточняват оттам. От организацията припомнят, че въпреки че според българското законодателство това решение не може да бъде обжалвано, главният прокурор е поискал преразлеждане на решението от Върховния касационен съд с аргумента, че двама от тримата съдии в съдебния състав са били предубедени, защото са посещавали семинари на Българския хелзинкски комитет. А БХК е организацията, която е давала правна помощ на Полфрийман, докато той е бил в затвора. В публикацията на "Хюман райтс уоч" се уточнява, че на 7 септември е имало заседание на ВКС по случая, като ще се произнесе до два месеца - както е според българското законодателство.

"Полфрийман има паспорт и самолетен билет. Австралия иска да го прибере. Защо все още е задържан", пита Лидия Гол, старши изследовател за Източна Европа и Балканите в "Хюман райтс уоч".

"Според закона не може просто да задържате хора или да не им позволявате да си тръгнат - затова трябва да има ясни законови основания, в противен случай това е незаконно", допълва тя.

Цитиран е и адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов, който обяснява, че прокуратурата е издала забрана за пътуване и за напускане на страната за неговия клиент в дните след съдебното решение. Ангелов уточнява, че нито той, нито клиентът му са виждали тази забрана, въпреки че е подадено искане за това. Адвокатът не е наясно с мотивите за тази забрана. Почти три седмици след като Полфрийман е бил отведен в Бусманци, няма и официален документ, от който да стават ясни законовите основания той да продължава да е държан в лагера, обяснява още Ангелов.

От "Хюман райтс уоч" са изпратили на 4 октомври питане до вътрешния министър и до главния прокурор да се изясни законовата база за забраната за пътуване. От организацията са поискали при липса на законови основания, тази забрана да бъде вдигната и Полфрийман - освободен. Отговор до този момент няма.

Правото да се напуска страната е основно право и всяко негово ограничаване трябва да е законово обосновано и да бъде индивидуално и пропорционално, казват от "Хюман райтс уоч". Тези ограничения трябва да са временни и да могат да бъдат обжалвани.

От "Хюман райтс уоч" припомнят и реакциите, след като е било огласено решението за предсрочното освобождаване на австралиеца, осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов през 2007 г. ВМРО, един от партньорите в управляващата коалиция, поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да обяви БХК извън закона с мотива, че правозащитната организация директно или индиректно оказва натиск върху български магистрати и извършва открито антибългарски, неконституционни, незаконни и неморални дейности. На 8 октомври Цацаров излезе със становище, че няма да започне процедура по дерегистрацията на БХК. 

Припомня се и че парламентът е стартирал законодателни промени, които да изключат възможностите за съкратено производство. (Те вече бяха и приети- бел. ред.).

Случаят с Полфрийман раздели и българската съдебна система, се отбелязва в позицията на правозащитната организация. ВСС излезе с необичайно становище, в което се изразяваха симпатии към близките на убития и се говореше за тусещане, че има нарушено равновесие между закон и справедливост. Това изявление получи критична реакция от председателя на ВКС Лозан Панов, както и писмо от 292-ма съдии, защитаващи независимостта и безпристрастността на съда.