Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобелова награда за литература за 2019 г., съобщи сайтът Nobelprize.org.

А за 2018 година Нобелът бе спечелен от полската писателка Олга Токарчук. 

Тази година се дават два приза, заради развихрилия се миналата година секскандал с близък на член на Шведската академия.

Наградата на Хандке е присъдена за "въздействащо творчество, което с езикова изобретателност изследва периферията и спецификите на човешкия опит", обоснова се Шведската академия.

Петер Хандке е роден през 1942 г. Той пише романи, повести, сценарии.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

През 2017 г. Нобелова награда за литература получи британският писател Казуо Ишигуро.

Олга Токарчук.

Полската писателка Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература за 2018 г.

Наградата е присъдена за "повествователното въображение, което с енциклопедична страст представя преминаването на границите като форма на живот", обяви Шведската академия.

Олга Токарчук е родена през 1962 г. Тя пише романи, разкази, новели, есета, стихове.

Носителката на Нобеловата награда за литература за 2018 година Олга Токарчук е считана за една от най-даровитите романистки от нейното поколение в Полша, предава Франс прес.
Тя увлича читателя в търсенето на истината в пъстроцветни вселени, смесвайки с тънко чувство реалност и метафизика.
Ангажирана политически в лявото пространство, еколог, вегетарианка, 57-годишната писателка с характерна раста прическа не се колебае да критикува сегашното правителство с консервативни и националистически възгледи, съставено от партията"Право и справедливост".
Родена на 29 януари 1962 година в Сулехов в семейство на преподаватели, тя е автор на дузина произведения. Токарчук притежава диплома по психология от Университета във Варшава и се интересува от трудовете на Карл Юнг. За известно време работи като психотерапевт във Валбрич и прави първите си литературни опити. Публикува стихосбирка, преди да се впусне в прозата.
След успеха на първите й книги, Токарчук се посвещава изцяло на литературата и се установява в селцето Краянув в Судетите. Днес творбите й са бестселъри в Полша, преведени са на 25 езика, сред които каталонски и китайски. Някои от произведенията й са екранизирани.
Творчеството на Токарчук е изключително разнообразно. То варира от философския разказ като "Зелените деца" /2016/, през криминалния роман, екологично ангажиран и метафизичен привкус като "Карай плуга си през костите на мъртвите" /2009/ до историческия роман с обем 900 страници, какъвто е "Книгите на Яков".
В поетичния свят на авторката реалността се смесва с ирационалното. Нейната вселена е в непрекъснато движение, без опорна точка, с герои, чиито биографии и характери се преплитат. Като в гигантски пъзел, всички тези съставки образуват едно прекрасно голямо платно. И всичко това разказано с богат, точен и поетичен език, изкушен от детайлите.

"Олга е мистик, който непрекъснато търси истината, истина, която може да бъде достигната единствено в движение, при прекрачване на границите. Всички сковани форми, институции, изрази, са равносилни на смърт", обяснява пред Франс прес една от приятелките на Токарчук - Кинга Дунин, писателка и литературен критик.

Токарчук сама се описва като човек без биография.

"Не притежавам ясна биография, която да мога да разкажа по интересен начин. Аз съм съставена от онези герои, изскочили от въображението ми. На практика съм тяхна съставка и така биографията ми набъбва в различни посоки", сподели авторката пред полския Институт на книгата.

Публикуваният през 2014 година роман "Книгите на Яков" е удостоен с най-престижната полска литературна награда "Нике", втора в кариерата й. Творбата става бестселър в Полша , но търпи острата критика на националистическите среди в Полша. След интервю по полската телевизия , в което Токарчук разбулва мита за Полша като една толерантна и отворена към света страна, тя получава смъртни заплахи за това, че е осквернила репутацията на Полша и поляците.
Писателката има възрастен син и разделя времето си между Вроцлав, селската си къща и многобройните си пътувания. Ето заглавията на някои от по-известните романи на авторката:
"Правек и други времена" (1997 новели)
"Дом дневен, дом нощен" (2005)
"Музика от много барабани" (2006)
"Последни истории" (2008)
"Бегуни" (2009)
"Карай плуга си през костите на мъртвите" (2009)
"Книгите на Яков" (2014)
"Чудати разкази" (2018)
През 2018 г. Олга Токарчук печели международната награда "Ман Букър" с романа "Бегуни". 

Миналата година фондация "Нобел" блокира Шведската академия да обяви наградата за литература, тъй като съпругът на неин член беше замесен в сексуален скандал и се появиха съмнения за търгуване с вътрешна информация.

Това доведе до най-голямата криза в 233-годишната история на Академията.

Фотографът Жан-Клод Арно - съпруг на поетесата и бивш член на академията Катарина Фростенсон, беше осъден за изнасилване миналата година. Самата Фростенсон се оттегли от функциите си през януари 2019 г. заради скандала и обвинения, че е замесена в изтичането на информация за имената на победителите - твърдения, които тя отрича, съобщава БТА.