С умерен оптимизъм приключи първият ден на преговори за сключване на търговска сделка между американската и китайската администрации във Вашингтон. Лагерите и на двете страни изразиха надежди, че ще успеят да облекчат последствията от 15-месечната търговска война и да постигнат съгласие, което да доведе до отмяна на предвидените нови мита за китайски стоки на стойност над 250 млрд. долара, предава Ройтерс.

Американската делегация водена от министъра на финансите Стивън Мнучин се срещна вчера с китайския вицепремиер Лю Хъ и други високопоставени дипломати на Пекин близо до Белия дом. 

"Имахме много, много добри преговори с Китай", заяви американският президент Доналд Тръмп пред репортери след края на първата фаза от преговорите. Той потвърди, че очаква днес да се срещне лично с Лю Хъ в своя кабинет. Според повечето анализатори това е добър знак за изхода на разговорите. 

Друг представител на Белия дом е заявил пред Ройтерс, че разговорите са преминали "вероятно по-добре от очакваното". 

Според източници на изданието американската делегация иска да постигне всеобхватна сделка, която да включва край на китайските субсидии за индустрията, които поддържат ниските цени на техния износ. Пекин обаче засега не дава сигнали, че е съгласен да промени начина, по който контролира китайската икономика. Според Майрън Брилянт, ръководител на търговската камара на САЩ, преговарящите се "опитват да намерят път към по-голяма сделка" по въпросите за стабилността на пазарите, валутните манипулации и интелектуалната собственост. 

"Смятам, че има сериозна възможност поне за валутно споразумения през тази седмица. Ако това се случи има голям шанс американската администрация да прекрати плановете си за допълнителни мита", обясни той. 

Сигналите и от двете администрации са изненадващи на фона на покачването на напрежението през последната седмица. САЩ включи в черните си списъци 28 китайски фирми за обществена сигурност, технологии и системи за наблюдение, включително един от най-големите производители на софтуеър и хардуеър за наблюдение - "Хиквижън", заради опасенията, че Пекин злоупотребява с правата на китайските мюсюлмани уйгури. 

Освен това Вашингтон ограничи визите за някои висши китайски служители. Очаква се, че реципрочна мярка ще бъде взета и от китайските власти. 

"Китай е във Вашингтон с искрена нагласа да сътрудничи на САЩ по въпросите за търговския баланс, достъпа до пазара и защитата на инвеститорите", е заявил Лю Хъ пред китайската информационна агенция Синхуа. 

До момента търговската война между двете най-големи икономики коства сериозен процент от годишния растеж на повечето държави, които са зависими от спокойствието на пазарите. 

От повече от една година Китай и Съединените щати водят търговска война, при която си наложиха една на друга наказателни мита върху годишен стокообмен за над 360 милиарда долара. При предишния кръг от преговорите, в края на юли в Шанхай, двете най-големи икономики в света се разбраха да се срещнат отново в САЩ през септември, но тогава не обявиха точна дата.