Вероятно няма да бъде възможно новата Европейска комисия да поеме функциите си на 1 ноември и това ще се отложи за 1 декември.

Това заяви председателят на Европарламента Давид-Мария Сасоли, цитиран от АФП. Той е на посещение в град Чернобио в родната си Италия.

„Трима нови комисари трябва да бъдат предложени от Румъния, Унгария и Франция и ще започнем да проучваме техните кандидатури в парламента. Мисля, че може би няма да бъде възможно да спазим датата 1 ноември“, изтъкна Сасоли.

Първоначално гласуването в Европейския парламент за утвърждаване в пакет на цялата Еврокомисия, оглавявана от германката Урсула фон дер Лайен, бе насрочено на 23 октомври. Това трябваше да стане на пленарна сесия в Страсбург.

Кандидатите на Румъния, Унгария и Франция обаче бяха отхвърлени. Първите двама - Рована Плумб и Ласло Трочани, бяха уличени в конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси и изобщо не бяха допуснати до изслушване. А Силви Гулар бе отхвърлена след допълнително изслушване.

Мандатът на настоящата Комисия изтича на 31 октомври. Ако не бъде избрана нова, сегашната ще продължи да действа като временна.