"По границите на България ситуацията е спокойна, няма раздвижване".

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той посочи, че гранична полиция засега контролира ситуацията. Но има готовност при необходимост към охраната на границата да се включи и армията. "Но към момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на Турция", увери вицепремиерът.

По думите му не е необходимо да се планират по-специални мерки в следващите дни, защото няма движение на големи групи нелегални емигранти към българската граница. Но държавата е готова да посрещне нов мигрантски натиск, каза военният министър:

"С огнестрелно оръжие няма да се стреля, но има достатъчно средства, които могат да бъдат използвани при евентуално нахлуване на мигрантски маси. Както се действа при безредици - водни струи, газ и т.н.". 

Обмен на информация

Каракачанов определи думите на турския президент Ердоган към ЕС като "заплахи" с цел искане на повече пари:

"Едната цел е още пари - той получи над 6 млрд. евро до момента, а претендира за 32 милиарда. Второ нещо е - търси мека позиция по отношение на действията му в Сирия".

По думите на министъра на отбраната комуникацията с институциите в Гърция са ежедневни: "Не само между България и Гърция, но и с останалите партньорски служби, които се занимават със сигурност, има ежедневен обмен на информация".

Каракачанов подчерта, че има обмен на информация, свързана с нелегалната миграция, между българските и турските служби.

По повод предстоящата среща на външните министри на страните от ЕС вицепремиерът заяви, че правителството на България не е обсъждало позиция за санкции спрямо Турция заради операцията ѝ в Сирия:

"Ние се стремим да поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Привърженици сме да се търси решение без санкции, защото санкциите само ще усложнят нещата".

Според него при голяма бежанска вълна България ще бъде отново "на топа на устата" и трябва да са подготвени мерките, за да не се стига дотам. 

"Най-малко е подходящо България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции, това не е в наш интерес", категоричен бе Каракачанов.

Според него дипломацията е необходима, но е важно да се охранява сигурно границата на страната от нелегални потоци от хора.