Местните избори в Унгария никога не са имали силен заряд. До голяма степен и защото през последните 10 години правителството на Виктор Орбан постепенно лиши някога силните самоуправляващи се общини от техните правомощия и хиперцентрализира страната. Но този път нещата са различни: Нито едни местни избори след падането на комунизма не са имали толкова голямо символично значение за страната, колкото провеждащите се тази неделя.

Опозицията се обединява

Причините са основателни: в действителност от 2010 година Виктор Орбан управлява страната с мнозинство от две трети, а неговата партия “Фидес” доминира в общинското самоуправление в почти цялата страна. Този път обаче на много места разединената опозиция реши да се обедини и излъчи общ кандидат. Включително в столицата Будапеща, където левият Гергей Карачон е кандидатът на опозицията. Според последните резултатите от допитванията, той печели почти същото одобрение като Ищван Тарлош, издигнат от партията “Фидес”.

Кандидатът на опозицията за кмет на Будапеща Гергей Карачон гласува в неделя със сина си.

Ако опозицията спечели изборите със стратегията си да издига общи кандидати, надеждата, че съкрушителното превъзходство на Орбан може да бъде пречупено, ще продължи да съществува. При загуба, обаче, вероятно това ще бъде краят на опозицията в този ѝ вид. От друга страна загубата на местната власт в Будапеща или на други места в страната би нанесла чувствителен удар на Орбан.

Едва ли е голяма изненада, че той и партията му “Фидес” водиха много нечестна и мръсна предизборна кампания, в която политическата култура на Унгария достигна ново дъно. Кандидатите на опозицията бяха тормозени от полицията, техни предизборни прояви бяха смущавани от активисти на “Фидес”, а управляващите съчиняваха възмутителни лъжи относно предполагаемите планове на опозиционните кандидати да заселят голям брой мигранти в Унгария. В същото време Орбан заплаши косвено със спиране на финансовото кранче онези градове и общини, в които кандидати на опозицията спечелят изборите. 

Секс, пари и алкохол

Но ето че избухна корупционен скандал около един от най-успешните кметове от “Фидес” - Жолт Боркай. Някогашният олимпийски шампион по гимнастика е кмет на северозападния град Дьор, в който има завод на “Ауди”- една от най-важните инвестиции за унгарската икономика.

Неизвестен блогър, наричащ се „адвокат на дявола“, в продължение на няколко дни публикува на различни уебсайтове секс-видеа с Боркай и информация за неговите предполагаеми корупционни схеми в Дьор. Самият блогър твърди, че е адвокат от обкръжението на кмета. На един от записите се вижда градоначалникът да участва в парти, приличащо по-скоро на оргия - на яхта на хърватското адриатическо крайбрежие. В една от сцените той прави секс с проститутка. Боркай призна, че записите са автентични, но отрича да е взимал наркотици. Той се извини на семейството си, но отказа да подаде оставка като кмет.

Участието на Боркай в подобна оргия само по себе си е отблъскващо - защото в предизборната кампания той се представя за примерен глава на семейство и пропагандира традиционните християн-консервативни ценности на "Фидес". Всъщност, реалността е съвсем различна - записите хвърлят светлина и върху това как Боркай, неговото семейство и шепа приближени нему хора са забогатели сериозно. 

"Октоподът на Дьор"

 

Анонимният блогър нарича тази схема „Октоподът на Дьор“. Той обвинява Боркай и доверениците му, че са крадяли милиони евро публични средства всяка година и са ги отклонявали към офшорни сметки. Досега той не е представил доказателства, но разследвания на унгарските медии потвърждават неговите твърдения. В последния си брой бизнес списанието hvg публикува обширна информация за мрежа от люксембургски и офшорни компании, свързани с близки до Боркай кръгове. Твърди се, че чрез редица машинации собствениците и съдружниците са получавали публични средства и пари от концерна “Ауди”. Централна фигура в схемата бил адвокатът и приятел на Боркай Золтан Ракосфалви, който също се появява на записите.

Още през 2012 г. Ракосфалви попадна в центъра на друга корупционна афера, свързана с придобиването на евтини земеделски земи в покрайнините на Дьор, чиито статут бе променен на земя за промишлени нужди. Там по-късно “Ауди” изгради свой логистичен център. От концерна отричат да имат нещо общо със скандала. Говорителят на компанията за Унгария обясни, че най-напред от предприятието са наели парцела, а чак през 2014 г. са го придобили.

"Не казвай нищо лошо за "Фидес"

Други унгарски медии разкриват, че компании на съпругата на Боркай и децата му са получавали многобройни поръчки и финансови субсидии от град Дьор. Освен това синът на Боркай Адам е получавал месечно около 3 000 евро от компания, която не може да докаже активна дейност. Като цяло следите на аферата стигат до правителствените среди и Виктор Орбан: hvg посочва имената на бизнесмени, близки до Боркай, които са едновременно приятели и бизнес партньори на вицепремиера Жолт Шемйен или на зета на Орбан Ищван Тиборч, който преди години беше разследван от службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ - за злоупотреба с европейски субсидии. 

„Аферата Боркай разкрива същината на системата Орбан“, заключава hvg. Скандалът би могъл да се превърне в своеобразен референдум за Орбановата система. Някои политици от “Фидес” предпазливо разкритикуваха кмета на Дьор. Самият Орбан мълчи непоклатимо. На последния конгрес на “Фидес” той заяви, че в политиката имало нужда от единайсета заповед: „Не казвайте нищо лошо за другарчето от “Фидес”.

"Дойче веле"