Споразумения за сътрудничество в областта на туризма, сигурността и отбраната, борбата с тероризма и личен ангажимент на премиера Бойко Борисов да помогне пред Брюксел на Йордания при справянето на проблема с мигрантите. Това успя да свърши само за ден министър-председателят, който посети в неделя столицата на Хашемитското кралство - Аман. 

С краля на Йордания Негово Величество Абдулла II бин ал-Хусейн се договорихме догодина България да бъде домакин на срещата по Процеса „Акаба“.

Процесът „Акаба“ е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход." съобщи Борисов в профила си във фейбук.

По време на срещата си с премиера на Йордания - Омар Раззаз, Борисов припомни, че България е провела прекрасно председателството на Европейския съюз.

“Справи се прекрасно и с формата 17+1 с Китай. Мисля, че можем да се договорим София да домакинства и Процеса Акаба”, обясни той.

От думите на премиера стана известно още, че България и Йордания ще работят съвместно в сферата на образованието, иновациите, програмата “Еразъм +”, високите технологии и дигиталната инфраструктура, развитието на религиозния туризъм, археологията, опазването на историческото и културното наследство.

Помощ в мигрантската криза

"Длъжни сме да подпомогнем Йордания при справянето с проблема с мигрантите", каза още Борисов

“Не можем само да говорим, оценяваме и благодарим за изключителните усилия и тежест, които поема Йордания с тези над 1 млн. и 200-300 хиляди мигранти на територията й. Това сега на съвета в Брюксел ще го преговоря с колегите. Ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тази изключителна тежест, която е поела”, заяви той.

От своя страна йорданският премиер Омар Раззаз каза, че кралят Абдулла II бин ал-Хусейн отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България

“Йордания доказа, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона, ние сме мост и нашата позиция остава непроменена особено по палестинския проблем”, обясни той.

По думите му по темата икономика са налице историческите връзки между двете държави, особено в търговията.

“Искаме да възстановим износа на фосфати, който беше доста голям през годините за България. Развиваме фармацефтиката и информационните технологии”, добави Раззаз.

И отбеляза, че туризмът между България и Йордания бележи ръст. “Нашите министри работят много динамично”, обобщи той.

“Предпочитам кратки и бързи срещи, отколкото тягостни и продължителни, такива, на които не се върши нищо”, обобщи накрая Борисов.

В края на изявлението той покани Раззаз и краля на Йордания да посетят България, като посещението да бъде съчетано с междуправителствено заседание.