Петчленният съдебен състав на спецсъда продължава да полага неимоверни усилия, но буксува по делото за атентата в Сарафово повече от 7 години след извършването му.

Днес стана ясно, че въпреки пратената още през пролетта от председателката на състава Аделина Иванова съдебна поръчка, досега не е разпитан нито един израелски гражданин - пряк свидетел или наследник на пострадали при случилото се на аеропорта край Бургас на 18 юли 2012 г. 

Става въпрос за десетки близки на загиналите и ранените, които освен всичко друго са предявили граждански искове за десетки милиони евро и са конституирани като частни обвинители (а парадоксално е, че няма как обезщетенията да им бъдат присъдени, ако не съдействат на процеса - б.р.). Трябва да бъдат открити и разпитани и "обикновени" свидетели, които не са страни по делото. 

Малцина от тях са дали показания пред разследващ орган, други въобще не са разпитани, а до днес със сигурност нито един не е говорил пред съдия, стана ясно съдебното заседание (т.е. - каквото и да са казали, то няма процесуална стойност).

Иначе израелците са си наели и процесуален представител у нас - адвокат Яков Ранд. От държавата им обаче няма реакция на запитванията за разпит по видеоконферентна връзка от март досега.

Вписани са за разпит и двама румънци - свидетели, които са имали досег с извършителите, но те също не идват. Поради тази причина напразно известният журналист Владимир Береану вече 3 пъти бива викан за преводач.

Задочни обвиняеми в делото са двама ливанци Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които на всичкото отгоре неотдавна останаха без адвокати, защото на бургаските им служебни защитници вече... не им е изгодно да пътуват спецсъда в София. Така обвиняемите вече си имат нови служебни защитници.

Днес съдът прие и последната порция експертизи, които трябва да обективират всяка подробност за случилото се: съдебно-медицински на убитите и ранените, антропологични на частите от тела, пожаротехническа, химически - на различни предмети и на колите, които атентаторите са наемали от фирма, натривки на куфари, художествени експертизи - за изработването на портрети на двамата заподозрени...

Стана ясно например, че графологическо изследване на подписа на прекия извършител с шофьорска книжка на Жак Фелипе Мартен (идентифициран като Мухамад Хасан ел Хюсеини) е извършено от вещото лице Стефан Бенчев. Това е същият експерт, който при много странни обстоятелства, докато се облекчавал в храстите, бе обран и му изчезна тефтерчето на Филип Златанов - със записани множество примери за търговия с влияние. Бенчев не сигнализирал и в полицията, защото не му била на път. После делото срещу Филип Златанов рухна... 

На миналото съдебно заседание експерти разказаха любопитни подробности за изчисленията, които са направили със специален софтуер според раните на пострадалите и другите поражения. От тях излиза, че е възможно от разстояние от около 300 м при пряка видимост един от съучастниците на Мухамад да е задействал дистанционно взривното устройство, след като той опитва незабелязано да го остави сред другите багажи на израелски туристи, но бива разконспириран и настава разправия.

Така днес стана ясно, че това е краят на всички експертизи и остава да се разпитат чуждестранните свидетели. Парадокс е, че делото хем едва крета още от фалстарта си през септември 2016 г., хем съдебният състав няма какво да прави.

И му се налага да отменя вече насрочени купчина дати, докато няма отговори от Израел или Румъния.