Франция, подкрепена от още 16 страни, включително и от България, повтори днес в Люксембург искането си да бъде запазен бюджетът за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година, предаде Франс прес. Това се случва няколко дни преди ръководителите на ЕС да обсъдят многогодишния бюджет на съюза, съобщава БТА.

"Новата ОСП трябва да може да подкрепя европейското земеделие пред многобройните икономически, свързани с околната среда, климатични и здравни предизвикателства, с които се сблъсква. Тя трябва да разполага с бюджет, който отговаря на големината на тези залози". 

Това каза при публичен дебат между министрите на земеделието от ЕС в Люксембург френският ресорен министър Дидие Гийом.

"Не можем винаги да искаме повече от фермерите и всичко това с бюджет, който се топи като сняг на слънце", подчерта той.

Франция, Австрия, България, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Гърция, Ирландия, Литва, Латвия, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания решиха отново да повдигнат темата по време на дебатите за напредъка на обсъжданията между страните членки по реформата на ОСП след 2020 година, посочва АФП.

Традиционно финансирането на Общата селскостопанска политика се осигурява от един фонд — Европейския фонд за ориентиране и гарантиране на земеделието (ФЕОГА), който на 1 януари 2007 г. беше заменен от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Общият бюджет на ОСП за изтичащия програмен период от 2014 до 2020 година надхвърли 400 млрд. евро. Най-голямата част от тези пари бяха предвидени за директни плащания по оперативните програми.