„Първият урок, който трябва да научи всеки един политик е да прави разлика между желаното и реалното и да възпита култура на уважение към вота на избирателите. Зад ДПС стоят около 500 000 български граждани. Тази вечер трябва да бъдем по-прецизни с изказа си и смятам, че от мен тази вечер няма да чуете заклинания за непартниране. ДПС ще даде своя принос за намирането на решение в тази сложна ситуация и в този смисъл силният вот за ДПС не е проблем, а възможно най-добрата новина за България. Това са гласове за националното съгласие, да скъсаме с изолационизма, със самоцелното отрицание и да намерим воля за съгласие, защото пред страната стоят извънредно тежки предизвикателства“.

Това коментира на влизане в НДК тази вечер лидерът на ДПС Лютви Местан.

Също като водача на ГЕРБ Бойко Борисов Местан призова:

„Нека преспим с окончателните резултати и с дължимото уважение към суверена да прочетем правилно онова, което е кодирано във вота на избирателите и така, ако има воля, ще намерим успешната формула на управлението.“

Той дори отиде „по-напред отвъд конкретиката“ и обясни, че през следващите осем години България се нуждае от ясен евроатлантически профил, което ще реабилитира образа на България като активен и реален партньор.

„Понеже преди малко чух, че сме първа политическа сила сред ромите, искам да кажа, че това ме изпълва с гордост, допълни още Местан. - Не само, че не ме притеснява факта, че сме първа политическа сила сред хората с ниско образование, аз се радвам, че чуха нашите послания. Ще отстояваме правата и свободите на всички български граждани, независимо дали ще правим това от позицията на опозиция или партия, която има отношение към управлението на страната.“

Лидерът на ДПС добави, че „нямаме право да имаме цинично отношение към вота на българските граждани, длъжни сме да прочетем правилно вота и да намерим формулата на стабилно управление“. Това било възможно, само ако управлението стъпи на ясна евроатлантическа програма и ясен евроатлантически профил на управлението.