"Ние сме безпардонни, ненаказуеми, на нас всичко ни е позволенo. Това е манталитет на ненаказуемото безобразие."

С тези думи световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска описва "новата нормалност", която вижда при честите си завръщания в България.

От близо две години оперната прима се е дистанцирала от политическите събития в България. В интервю за списанието Клуб Z, което ще излезе на 15 ноември, тя коментира разочарованията си в политиката и общуването между хората, омразата, страховете и усещането за безпътица.   

"Това, че няма реално работеща съдебна система. Това, че някакъв човек, който разби всичко, върху което стои правовата държава, като постановка, като постамент, обяви, че няма разделение на властите. Как може такъв човек да бъде следващият главен прокурор. Това, което сега свършва, едвам го издържахме. А какво се задава – нещо още по-страшно. И виждате ли колко е странно - отново чакаме, в последния момент се надяваме на нещо. Дали Бойко няма каже: „Не, бе, няма да е тоя. Ще сложиме друг“.

Очевидно обаче това няма да се случи, защото вече всичко до такава степен е оплетено и самият Борисов е зависим от всички тези кръгове, че и той вече не е в състояние. Съвсем не съм сигурна до каква степен той реално управлява в момента, с което не го оправдавам. Не съм сигурна, че всичко зависи от него, както зависеше преди. Но това е безумие. Това е страшно.", разказва тя пред Клуб Z.

Александрина Пендачанска смята, че българското общество допусна и създаде като "част от нормалността" да се говори общува чрез "ужасяващи неща" - "че може на стадиона да се правят нацистки знаци". И добавя, че вината за това е във всички нас. 

"Представете си българите в Англия в последните дни. Сестра ми живее и работи в Англия, представете си как се чувства в момента тя там, когато на страниците на всички вестници за България се говори като за животни и расисти. А ние не можем дори да се обидим, защото това е реалността. Но и това не значи, че това ни е приятно и трябва да го приемем. Въпросът е, че трябва да се промени. Трябва да ни писне, да се впрегнем, защото нещо трябва да се направи.", коментира оперната прима. 

Утре - 17 октомври (четвъртък), Александрина Пендачанска излиза на сцената на зала "България", където заедно с концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова и румънския диригент Хориа Андреску ще изпълнят любими произведения на Рихард Щраус и Ерик Корнголд в “Divas in Concert”. Идеята да бъдат събрани заедно е на директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров.

"Ще бъде представено последното произведение на Рихард Щраус. И затова се казва „Четири последни песни“. Пише го точно една година преди да почине през 1948 г. След идването на Хитлер на власт и по време на Втората световна война той има една доста противоречива позиция към негови режим, до някаква степен е бил толериран от Третия райх, защото е директор на тяхната Музикална камара през 1933 г. След което обаче напуска, вероятно в един момент си дава сметка какво се случва в Германия. Но така или иначе не напуска своята страна, не осъжда и публично фашизма, нацизма и това, което се е случвало в Германия. И това става, въпреки че сам страда от режима – съпругата на сина му е еврейка, семейството й, неговите внуци, са били гонени. Но след войната тези четири песни са едно помирение със света, едно приемане и даване на прошка. Той е бил атакуван, защото не е бил достатъчно категоричен в подкрепа на режима или затова, че не бил категоричен в неговото отричане. За всичко са го обвинявали. 

Вече доста възрастен – на 83 години, той пише тези четири песни. В тях има цялата мъдрост на човек, който вижда колко по-високо и светло нещо има над човешките дребни отношения, когато си прага на смъртта. Колко голям и по-красив е светът. И тази музика е толкова изпълнена с въодушевление за живот и в същото време омиротворение какво си причиняваме на тази земя. И да мога да изпълнявам тези песни за мен е голяма привилегия и съм много благодарна на Софийската филхармония, че успя да ги направи. Това са произведения, които ни карат да надскочим злободненивието и да отидем в едни други пространства, в които има много светлина и мъдрост.", разказа Александрина Пендачанска. 
 

Цялото интервю с Александрина Пендачанска очаквайте в следващия брой на сп. Клуб Z през ноември.